Η Ελλάδα βγαίνει αυτή την περίοδο από μια πολυετή οικονομική κρίση τονίζει σε εκτενές άρθρο το Euronews που αναφέρεται στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, στις χρονιές -σταθμούς τα τελευταία οκτώ χρόνια, στη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας, στις προκλήσεις που έχει ν’ αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία στο εξής, ενώ αναδημοσιεύει συνέντευξη του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη.

«Στα οκτώ χρόνια που έχουν περάσει από τότε, η χώρα έχει συσσωρεύσει τεράστιο χρέος, έχει εφαρμόσει τρία μνημόνια-προγράμματα διάσωσης και 450 μεταρρυθμίσεις. Στο διάστημα αυτό, τα ηνία της χώρας είχαν τέσσερις κυβερνήσεις, που έχουν εφαρμόσει μέτρα λιτότητας που δεν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στην εποχή μας» γράφει το Euronews για να υπογραμμίσει: «Παρά την αποπληρωμή των δανείων της χώρας με τη βοήθεια της Ευρωζώνης πολλά εκ των οποίων ολοκληρώνονται μετά το 2060, οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να χαράξουν από κοινού μια νέα πορεία, μετά από μια περίοδο ύφεσης που φαινόταν ατελείωτη».

Στη συνέχεια τo Euronews παραθέτει χρονιές σταθμούς της κρίσης έως την 20η Αυγούστου 2018:

«Το 2010, η Ελλάδα ανακοινώνει ότι τα ελλείμματα της είναι υψηλότερα από αυτά που δήλωνε. Ευρωζώνη και ΔΝΤ εφαρμόζουν το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι διαδηλώσεις που ξεκινούν για τα μέτρα λιτότητας διαρκούν μήνες.

Το 2011, οι ιδιώτες πιστωτές αναγκάζονται σε κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους το οποίο διακατέχουν. Ακολουθεί η πρώτη από τις τέσσερις κυβερνητικές αλλαγές: τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίζεται πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης στη θέση του Γιώργου Παπανδρέου.

Το 2012 η Ελλάδα μπαίνει στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Ακολουθούν άλλες δύο κυβερνητικές αλλαγές: Ο Λουκάς Παπαδήμος παραιτείται, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου του 2012, και τον διαδέχεται ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμμένος. Τον Ιούνιο του 2012, πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς. Στο διάστημα αυτό, προωθούνται νέα μέτρα λιτότητας που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες διαδηλώσεις και άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την εξουσία. Ακολουθούν μήνες άκαρπων διαβουλεύσεων του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους θεσμούς, που οδηγούν στην επιβολή capital controls. Στη συνέχεια, το 61% των Ελλήνων καταψηφίζει μέσω δημοψηφίσματος την πρόταση της Κομισιόν. Η κυβέρνηση μετά από μια δραματική διαπραγμάτευση, συμφωνεί τελικά στους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης, που ακολουθεί και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, αναζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Το 2017, το ΔΝΤ εγκρίνει μια προκαταρκτική συμφωνία και η Κομισιόν προτείνει την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Το Eurogroup συμφωνεί μετά από έντονες συζητήσεις για τον τερματισμό του στις 20 Αυγούστου 2018».

Στο δημοσίευμα τονίζεται το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία, ενώ περιγράφονται οι μελλοντικές προκλήσεις ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Για να βγει από τα μνημόνια, η τωρινή κυβέρνηση έχει υπογράψει ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα για χρόνια. Για να γίνει κάτι τέτοιο, σε μια χώρα με υψηλή ανεργία, πρέπει οι φόροι να παραμείνουν πολύ ψηλά. Αυτό το πλαίσιο όμως δεν είναι ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές που είναι αναγκαίοι να έρθουν για να δημιουργήσουν τις πολυπόθητες θέσεις εργασίας.

Τι μπορούν να κάνουν όμως οι εγχώριες επιχειρήσεις όπως αυτές για παράδειγμα που δραστηριοποιούνται στο δυναμικό τομέα της ναυτιλίας, ώστε να αλλάξουν την καθημερινότητα των Ελλήνων;

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση διεθνώς, παρά τη “ φουρτούνα” της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Oι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου, σχεδόν ένα στα τέσσερα πλοία του παγκόσμιου στόλου πλοίων χύδην ξηρού φορτίου και λίγο πάνω από το 15% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών και παράγωγων προϊόντων πετρελαίου.

Το 2017, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά σχεδόν 17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας στα 9,14 δισεκατομμύρια ευρώ».

Το Euronews χαρακτηρίζει «πραγματικά εντυπωσιακά» τα στοιχεία για έναν τόσο σημαντικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ναυτιλία: «Παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός αποτελεί το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα πλοία που μεταφέρουν το 20% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου ανήκουν σε Έλληνες. Ωστόσο, οι εφοπλιστές, οι προμηθευτές, και οι άνθρωποι που κινούνται πέριξ του λιμανιού, όπως και συνολικά η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την υπερφορολόγηση».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Αθανάσιος Ευαγγελάκης, φοβάται ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κρίση δεν θα επιλυθούν με το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης. Η εμπορική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, αναφέρεται επίσης, ενώ και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης, υπενθυμίζει ότι τα τελευταία εννέα χρόνια ένα στην τρία καταστήματα στην Αθήνα έκλεισε.

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται παλαιότερη συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στη δημοσιογράφο του τηλεοπτικου δικτύου Maithreyi Seetharaman και την εκπομπή Real Economy. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε στο Euronews το αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Μίλησε για το νέο επενδυτικό περιβάλλον, τον σχεδιασμό της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια και την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης: «Στην πραγματικότητα η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκτά μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία περιγράφει σκοπούς και μέσα, τί θέλουμε να κάνουμε και πώς να το κάνουμε και πού θέλουμε να πάμε. Ακόμα και σε περιπτώσεις που αν κάτι δεν πάει καλά στις αγορές έχουμε ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι αρκετοί για να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη».

«Ξέρουμε ότι το 2020 θα έχουμε πετύχει αυτούς ή τους άλλους στόχους σε διάφορους τομείς, λέει ο κ. Δραγασάκης για να προσθέσει: «Άρα έχουμε στόχους και χρονοδιαγράμματα, άρα μπορείς κανείς να ελέγξει την απόδοση της κυβέρνησης. Το δεύτερο το οποίο λέμε είναι ότι ήδη έχουμε θεσμοθετήσει σταθερές σε ορισμένους τομείς. Παραδείγματος χάριν, εάν έρθει μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, θα μπορεί να έχει το ίδιο φορολογικό καθεστώς για 12 χρόνια. Δεν πρόκειται να το αλλάξει κανείς. Επομένως, όταν μιλάμε για επενδύσεις στην Ελλάδα, μιλάμε για την ανάγκη να ενισχύσουμε μία δυναμική που ήδη αρχίζει και εκδηλώνεται. Με τα κόκκινα δάνεια, με τις τράπεζες, έχει αρχίσει η πώληση κόκκινων δανείων και έχει αρχίσει η αναδιάρθρωση πολλών επιχειρήσεων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει κρίσιμο θέμα την επιστροφή της κανονικότητας και για τους πολίτες: «Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στους εργαζόμενους, ναι, θα καταργήσουμε το νόμο που πάγωνε τον κατώτατο μισθό, όμως προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες για να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού και αυτό θα γίνει. Για αυτό μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Σε ερώτηση αν θα είναι οι εταιρείες ή οι ιδιώτες που θα πληρώσουν τον λογαριασμό, ο κ. Δραγασάκης λέει ότι «Βρισκόμαστε σε διάλογο με τον επιχειρηματικό χώρο όσον αφορά ποιους φόρους να μειώσουμε. Κάποιος μπορεί να μειώσει τη φορολογία στα κέρδη, μπορεί να μειώσει τη φορολογία στις επενδύσεις, μπορεί να αυξήσει το ποσοστό απόσβεσης. Έχουμε αποφασίσει ότι τον πρώτο χρόνο το 70% των πόρων θα πάει στη μείωση της φορολογίας και το 30% θα πάει στην αύξηση των δαπανών».

Αναφερόμενος στα τρία πράγματα στα οποία η κυβέρνηση αμετακίνητη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει: «Με τους μισθούς, θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να διεκδικούν, μέσω διαπραγματεύσεων, τη βελτίωση των εισοδημάτων τους. Όσον αφορά στις συντάξεις, θα αποφύγουμε περαιτέρω περικοπές. Το λέω αυτό διότι οι μεταρρυθμίσεις ταυτίστηκαν με αρνητικό περιεχόμενο. Τώρα μιλάμε για αλλαγές, για μετασχηματισμούς που ο ίδιος ο λαός θα βλέπει το θετικό αποτέλεσμά τους».