Η αστυνομία των ΗΠΑ εντόπισε και έσωσε έντεκα παιδιά ηλικίας 1 – 15 ετών, τα οποία ήταν υποσιτισμένα και κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες, σε «τροχόσπιτο θαμμένο στη γη» στην έρημο του Νέου Μεξικού. Τα παιδιά βρέθηκαν σε μέρος χωρίς ηλεκτρικό και νερό, με ελάχιστη τροφή, χωρίς παπούτσια, να φορούν κουρέλια και να μοιάζουν «με πρόσφυγες από τον Τρίτο Κόσμο».

Μαζί τους ήταν τρεις γυναίκες που εικάζεται ότι είναι και οι μητέρες. Συνελήφθησαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθερες.

Δύο άνδρες που ήταν βαριά οπλισμένοι με ημιαυτόματο πιστόλι AR-15 και άλλα εννέα όπλα συνελήφθησαν. Εναντίον τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κακοποίηση ανήλικων.

Η επιχείρηση διεξήχθη στο πλαίσιο της έρευνας για την απαγωγή ενός τρίχρονου παιδιού από τον πατέρα του πριν μερικούς μήνες, εξήγησε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Τάος του Νέου Μεξικού.

Στις 2 Αυγούστου ο σερίφης Τζέρι Χόγκριφι ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σε «αυτό τον πρόχειρο καταυλισμό που είναι περιστοιχισμένος με λάστιχα αυτοκινήτων και έναν τοίχο από λάσπη» στην περιοχή Αμάλια.

Το FBI αν και είχε δώσει πληροφορίες στην αστυνομία και παρακολούθησε το σημείο, «δεν πίστευε ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να πραγματοποιηθεί έφοδος εκεί».

«Όλα άλλαξαν όταν ένας επιθεωρητής από τη Τζόρτζια έλαβε ένα σοκαριστικό μήνυμα: «Πεινάμε και χρειαζόμαστε φαγητό και νερό».

Το πρωί της 3ης Αυγούστου δέκα αστυνομικοί εισέβαλαν στο σημείο.

«Είμαι αστυνομικός επί 30 χρόνια. Δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο. Ήταν απίστευτο», σχολίασε. «Ήταν αποστεωμένα, φαινόντουσαν τα κόκαλά τους, ήταν πολύ τρομαγμένα και σε άθλιες συνθήκες υγιεινής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις, οι γυναίκες και τα παιδιά «είχαν υποστεί πλύση εγκεφάλου και εκφοβισμό από τους άνδρες που έλεγχαν το συγκρότημα».

Τα έντεκα παιδιά έχουν αναλάβει κοινωνικοί λειτουργοί.