Μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό την προώθηση και υλοποίηση κοινών δράσεων στον τομέα του διαστήματος, υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και ο πρόεδρος του Γαλλικού Διαστημικού Οργανισμού (CNES – Centre National d’ Etudes Spatiales), Jean-Yves LeGall, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά και του γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα.

Στο πλαίσιο των δράσεων εντάσσονται η ακαδημαϊκή συνεργασία των δύο πλευρών, η κοινή συμμετοχή τους σε διεθνείς και εθνικές διαστημικές δραστηριότητες, καθώς και η ανάπτυξη προγραμμάτων, σχετικών με τις τηλεπικοινωνίες, τις διαστημικές εφαρμογές, τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία, κ.ά.

Επίσης, οι δύο Οργανισμοί (CNES και ΕΛΔΟ) εξετάζουν τη δυνατότητα συνεργασίας, σε διμερές και πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση πυρκαγιών, καθώς και άλλων φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης και λόγω του πένθιμου κλίματος από τις πρόσφατες πυρκαγιές, δεν υπήρξαν δηλώσεις προς τον Τύπο.

Ωστόσο, ο κ. Παππάς, σε γραπτή του δήλωση που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε: «Δυστυχώς, η σημερινή μας συνεργασία με τον πρόεδρο του Γαλλικού Διαστημικού Οργανισμού (CNES), Jean-Yves LeGall, και η επικύρωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, που είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, συνέπεσε χρονικά με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική. Από σεβασμό στα θύματα, θα ήθελα απλώς να σημειώσω πως η συνεργασία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με έναν κορυφαίο στον τομέα του Οργανισμό δημιουργεί νέες προοπτικές τόσο για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος, όσο και για την ελληνική κοινωνία.

Η παρατήρηση Γης, οι δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, οι μικροδορυφόροι, η διαστημική έρευνα και τεχνολογία, κ.ά., θα βρεθούν στο επίκεντρο της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών. Βεβαίως, σημαντικός είναι ο ρόλος του ΕΛΔΟ -που μέσω της παροχής τεχνογνωσίας από τη CNES και άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς θα ενισχυθεί- σε θέματα διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, πρόληψης φυσικών καταστροφών όπου είναι δυνατόν, διαφύλαξης της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος».

Ο κ. Jean-Yves LeGall -επίσης μέσω γραπτής δήλωσής του- ανέφερε: «Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για τους Έλληνες, υπογράφουμε την πρώτη συμφωνία μας με τον ΕΛΔΟ, ο οποίος ιδρύθηκε τον Μάρτιο. Πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Ελλάδα λίγο καιρό πριν, είχα δεσμευτεί να συνεργαστώ με τον ΕΛΔΟ για την προώθηση του διαστήματος και της τεχνολογίας και για την ενθάρρυνση νέων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Η CNES βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της δέσμευσης και υποστηρίζει αυτήν τη συνεργασία, υπό την αιγίδα της ESA και εντός διμερούς πλαισίου που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, και θα υποστηρίξει δράσεις για να ενισχύσει τη συμβολή των θεσμικών και βιομηχανικών διαστημικών φορέων της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαστημικές δραστηριότητες».

Σε γραπτή δήλωσή του και ο κ. Πρωτοπαπάς, τόνισε: «Εκφράζω και εγώ τη θλίψη μου για τις απώλειες συνανθρώπων μας. Σχετικά με τη σημερινή μας συμφωνία, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: Χάριν στο πολιτικό όραμα του Προέδρου Charles de Gaulle το 1961, ιδρύθηκε ο Γαλλικός Διαστημικός Οργανισμός (CNES), χωρίς τη δραστηριοποίηση του οποίου, η Ευρώπη σήμερα δεν θα είχε ούτε πρόσβαση, ούτε παρουσία στο διάστημα. Είναι για αυτόν τον ιστορικό λόγο που επιδιώξαμε η πρώτη συμφωνία συνεργασίας να υλοποιηθεί με τη CNES και θα ήθελα για αυτό να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο, Jean-Yves Le Gall, για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας. Η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας με τη CNES είναι κομβικό σημείο για εμάς και τη μετέπειτα πορεία του ΕΛΔΟ και αποτελεί γεγονός υψίστης σημασίας τόσο για την ελληνική διαστημική βιομηχανία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, όσο και για τη θέση και το μέλλον της Ελλάδας στον χώρο του διαστήματος».