Το Τρίγωνο των Βερμούδων θεωρείται συνώνυμο του μυστηρίου καθώς πάντα κυκλοφορούσαν γι’ αυτό παράξενες θεωρίες για περίεργα χωροχρονικά φαινόμενα που εξαφάνιζαν πλοία και αεροπλάνα.

Τουλάχιστον 75 αεροσκάφη και εκατοντάδες πλοία φέρονται να έχουν εξαφανιστεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και πάνω από χίλιες ζωές να έχουν χαθεί τα τελευταία εκατό χρόνια στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων που καλύπτει μια περιοχή εκτάσεως 500.000 τ.χλμ, στον Ατλαντικό, ανάμεσα στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Ονομάζεται επίσης και «Τρίγωνο του Διαβόλου».

Τώρα όμως μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον υποστηρίζει ότι έλυσε το μυστήριο. Για το θέμα δημιουργήθηκε και ειδικό ντοκιμαντέρ από το βρετανικό Channel 5 με τίτλο «Το Αίνιγμα του Τριγώνου των Βερμούδων». Οι εν λόγω επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εξαφανίσεις των πλοίων και των αεροσκαφών μπορεί να προκλήθηκαν από «αιφνίδια κύματα» ύψους 30 μέτρων.

Τέτοια κύματα παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά μέσω δορυφόρου το 1997 ανοικτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής. «Είναι διπλάσια στο μέγεθος από τα άλλα κύματα γύρω τους και πολύ απρόβλεπτα, ενώ συχνά έρχονται απρόσμενα από διάφορες κατευθύνσεις», αναφέρει σε έκθεσή της η αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία National Ocean and Atmospheric Administration (ΝΟΟΑ).

Στο ντοκιμαντέρ του Channel 5 οι ερευνητές αναδημιούργησαν τα τερατώδη κύματα με προσομοιώσεις. Κατασκεύασαν ένα μοντέλο του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cyclops που μετέφερε καύσιμα στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξαφανίστηκε το 1918 ενώ επέστρεφε από τη Μπάχια στη Βαλτιμόρη. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το ναυάγιο, ούτε κάποια από τις σορούς των 306 μελών του πληρώματος. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι το πλοίο χάθηκε από υπερφυσικά αίτια.

Αλλά ο ωκεανολόγος και εκ των ειδικών που μετείχαν στο πείραμα, δρ Σάιμον Μπόξολ, υποστηρίζει ότι «στη διαβόητη περιοχή του Ατλαντικού μπορεί να συγκλίνουν από διαφορετικές κατευθύνσεις τρεις μεγάλες καταιγίδες – ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία αιφνιδίων μεγάλων κυμάτων. «Είναι απότομα, είναι ψηλά – έχουμε μετρήσει κύματα άνω των 30 μέτρων. Όσο μεγαλύτερο είναι το σκάφος, τόσο μεγαλύτερη και η ζημιά… Το σκάφος μπορεί να σπάσει στα δύο, κι αν συμβεί αυτό, βυθίζεται σε δύο με τρία λεπτά».

Ένας άλλος επιστήμονας, ο δρ Καρλ Κρουστσέλνικ, επεσήμανε ότι σύμφωνα με τους Lloyds of London και την αμερικανική Ακτοφυλακή, ο αριθμός των αεροσκαφών που εξαφανίζονται στο Τρίγωνο των Βερμούδων δεν είναι μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη. Άποψη με την οποία συμφωνεί και η ΝΟΟΑ, επισημαίνοντας ότι η διέλευση πλοίων και σκαφών από τη συγκεκριμένη περιοχή είναι ίδια με οποιαδήποτε άλλη.

«Ο ωκεανός», λέει εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας, «περιβαλλόταν ανέκαθεν μ’ ένα πέπλο μυστηρίου για τους ανθρώπους κι όταν μπαίνουν στη μέση η κακοκαιρία και κακή πλοήγηση, τότε μπορεί να γίνει ένα πολύ θανατηφόρο μέρος».