Στη νέα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε εισαγωγικά στην υλοποίηση των μέτρων για τη στήριξη και την ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ειδικότερα: με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών «απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών».

Από το Υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε την Τρίτη η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για τη διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά στα τέσσερα κέντρα που έχουν ανοίξει για αυτό το σκοπό σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέτα και στο Υπουργείο Υποδομών.

Η πορεία κατάθεσης των αιτήσεων συνεχίζεται ομαλά και έως τις 16:00 είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις, παρατήρησε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Τέθηκε σε λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 210 – 6247000 στην οποία μπορούν να καλούν οι πληγέντες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν είτε το Υπουργείο Υποδομών είτε για φορολογικά θέματα που αφορούν την ΑΑΔΕ.

Επίσης, συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου, η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων.

Το Υπουργείο Εργασίας υπέγραψε την Τρίτη όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα, όπως οι ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, το επίδομα ανεργίας, και η εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους, οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.

Επίσης, οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή που εξυπηρετεί σε προτεραιότητα τους πληγέντες στον τηλεφωνικό αριθμό 1555 για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής σύμφωνα με την οποία οφείλουν να παρθούν άμεσα μέτρα και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των οικιστικών στρεβλώσεων ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας από ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα δε, σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις». Το σχέδιο αυτό, πρόσθεσε, «πρόκειται να παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης».

Λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και 685 στον αιγιαλό

Επίσης σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό, τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας.

«Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σαφής», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τζανακόπουλος: «Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον».

Στο κλείσιμο του εισαγωγικού του σχολίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως είπε. «Είναι δεδομένο και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές να οδηγεί ακόμη και σε υπερβολές. Από αυτό κανένα κόμμα δεν έχει παραμείνει απρόσβλητο», παρατήρησε αρχικώς. «Ούτε βεβαίως είναι λογικό να μην γίνεται πολιτικός διάλογος, κριτική, καταλογισμός ευθυνών ακόμη και σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τα αίτια και τους υπευθύνους μιας φυσικής καταστροφής. Έτσι λειτουργεί και έτσι πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία. Η κριτική λοιπόν, η αποτίμηση και ο καταλογισμός της ευθύνης σε όποιον την έχει ή σε όποιον θεωρούμε ότι την έχει είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Σήμερα όμως -υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος- δεν πρόκειται περί αυτού. Η στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αλλά και ορισμένων μέσων ενημέρωσης δεν μένουν σε αυτό. Αντίθετα έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Από τις ψευδείς ειδήσεις, τη διαρκή διαστρέβλωση δηλώσεων υπουργών από στελέχη που είτε ανήκουν είτε σχετίζονται με τη ΝΔ και την αναπαραγωγή τους από τα μέσα, μέχρι την δήθεν οργισμένη επιστολή συζύγου συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εμφανίστηκε ψευδώς ως θύμα της πυρκαγιάς, και από την καταγγελία ότι δήθεν εθελοντές δασοπυροσβέστες έμειναν νηστικοί κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς μέχρι και τις διαρκείς παραπλανητικές ειδήσεις για την ώρα ανεύρεσης των νεκρών, όπως το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος που παρουσίασε την ώρα εκκίνησης της επιχείρησης διάσωσης και απεγκλωβισμού ως ώρα ανεύρεσης των πρώτων σορών θα μπορούσε κανείς να πολλαπλασιάσει τον κατάλογο», δήλωσε σχετικά.

Και διαβεβαίωσε, «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτό το ‘βούρκο’. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανείς μόνος του αυτές τις δύσκολες ώρες. Και θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα επιχειρησιακά και πολιτικά όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις τελευταίες μέρες χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη καμίας ευθύνης. Η κριτική προς την κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία. Όμως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε νέα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σήμερα το απόγευμα.

Όπως είπε, προτεραιοποιείται η λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό, που αφορούν αποκλειστικά την Αττική, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να προστατευθεί η Αττική από το ενδεχόμενο μελλοντικών φυσικών καταστροφών. Τόνισε ότι οι διαδικασίες θα είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορες, συμπληρώνοντας ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης θα έχει αύριο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη λίστα αυθαιρέτων.

Επισήμανε μάλιστα ότι πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε πάρει πρωτοβουλίες για να εκκινήσει κατεδαφίσεις στην περιοχή του Μαραθώνα, «οι οποίες λίμναζαν για περίπου 19-20 χρόνια».

Όσον αφορά την κριτική που άσκησε το ΚΚΕ σχετικά με τις αποζημιώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ψίχουλα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τα επιδόματα που θα δοθούν, «πέραν των όσων ορίζει ο νόμος» είναι για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και δεν εξαντλούν τις αποζημιώσεις που θα δοθούν. «Η αποκατάσταση των ζημιών και οι αποζημιώσεις όσων επλήγησαν θα αφορούν το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν».

Σχετικά με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη αναφορικά με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι ο υπουργός είπε πως χρειάζεται, είτε σφραγίδα ιατροδικαστή είτε γιατρού και το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του αποσιωπήθηκε. Όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, οι πληροφορίες έρχονταν από διαφορετικές υπηρεσίες και έπρεπε να διασταυρωθούν και επανέλαβε ότι μόλις υπήρξαν διασταυρωμένες πληροφορίες, ο ίδιος ενημέρωσε, στις 2.30 το βράδυ, ότι υπάρχει επιβεβαιωμένος αριθμός τουλάχιστον 20 νεκρών. Σχολίασε επίσης ότι «υπάρχει μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για απόκρυψη νεκρών» και πρόσθεσε ότι «οι νεκροί ούτε αποκρύβονται ούτε εικάζονται», συμπληρώνοντας ότι για να μπορέσει η κυβέρνηση να ενημερώσει επισήμως τον ελληνικό λαό, θα πρέπει να έχει διασταυρωμένες πληροφορίες.

Ερωτηθείς αν στον καταλογισμό ευθυνών θα συμπεριληφθεί και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αποτίμηση θα γίνει με νηφαλιότητα και χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποτιμηθεί αναλυτικά, τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά, η κατάσταση, εξηγώντας ότι αυτό αφορά τα πρόσωπα και τις υπηρεσίες που ανήκουν στην κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει από όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της αυτοδιοίκησης, να συμβάλουν ώστε να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες και παράλληλα «να μην ψάξουμε και εξιλαστήρια θύματα».

Σχετικά με την εκκένωση της περιοχής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η Πυροσβεστική έκανε τη σχετική εισήγηση, αλλά σύμφωνα με την ίδια, μέσα στον ελάχιστο χρόνο που εξελίχθηκε η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατή η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων. «Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλογίσουμε ευθύνες στον οποιοδήποτε» είπε και τόνισε ότι σημασία έχει «αποτιμήσουμε ό, τι έγινε και ό, τι δεν έγινε» και να καταλογιστούν και οι σχετικές ευθύνες.

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνες γιατί ήταν κομμάτι του πολιτικού προσωπικού που κυβέρνησε τη χώρα επί 40 χρόνια. Σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Μητσοτάκη για νομιμοποίηση αυθαιρέτων από την κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετέφεραν συνεχώς την ημερομηνία για την αναγνώριση αυθαιρέτων, με κατάληξη το 2011. Όπως είπε, η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη που δεν έχει μεταθέσει αυτή την ημερομηνία ούτε κατά μία μέρα. «Επομένως, επί των ημερών μας δεν έχει δοθεί η δυνατότητα για τη νομιμοποίηση έστω και ενός παραπάνω αυθαιρέτου, απ’ ό,τι έδιναν οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων» τόνισε.

Όσον αφορά τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος το βράδυ της πυρκαγιάς, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Σαντορινιός βρισκόταν στο λιμάνι της Ραφήνας και συντόνιζε το Λιμενικό, ενώ ο κ. Κουρουμπλής βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον κ. Τόσκα, αλλά και με τον πρωθυπουργό.