Πραγματικότητα αποτελεί από σήμερα ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος στην οικονομική ιστορία, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, που αφορά προϊόντα αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μήνυμα που στέλνει το Πεκίνο είναι πως «οι ΗΠΑ έκαναν μεγάλο λάθος, ξεκίνησαν τον εμπορικό πόλεμο αλλά θα ηττηθούν».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Μα Τζουν, αυτός ο πόλεμος θα έχει περιορισμένη επίπτωση στην κινεζική οικονομία. Ειδικότερα, μτά την επιβολή πρόσθετων δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων που τέθηκε σήμερα σε ισχύ, η ερευνητική ομάδα υπό τον Μα Τζουν να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε μια μικρότερη αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τον δεύτερο και τρίτο γύρο επιπτώσεων από τη μείωση των εξαγωγών στους σχετικούς κλάδους.

«Ο εμπορικός πόλεμος, που αφορά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, συζητείται εδώ και πάνω από δύο μήνες, με την επίπτωσή του στην οικονομία, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις να έχει ήδη αφομοιωθεί και κάποια επίπτωση ήταν υπερεκτιμημένη», δήλωσε ο Μα Τζουν.

Ο Μα, που είναι μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει αναγκαστικά μεγάλη επίπτωση στην κεφαλαιαγορά και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Για τους κλάδους που θα υποστούν μία σχετικά μεγαλύτερη επίπτωση, θα εξετασθούν τα αναγκαία αντίμετρα για να μειωθεί αυτή, σημείωσε ο Μα.

Διαβάστε επίσης: Εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ: Το Πεκίνο έχει ένα πανίσχυρο όπλο

Μία ημέρα πριν τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικοί τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί σε πολυάριθμα κινεζικά προϊόντα, η κυβέρνηση της Κίνας διεμήνυσε ότι δεν θα ενδώσει μπροστά στην «απειλή» του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον. «Η Κίνα δεν θα ενδώσει στην απειλή, ούτε στον εκβιασμό», τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ.

«Στις ΗΠΑ οφείλεται αυτός ο εμπορικός πόλεμος, τον οποίο δεν επιθυμούμε, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δώσουμε μάχη εν ονόματι των συμφερόντων της χώρας και του λαού», πρόσθεσε ο Γκάο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλλει τις προσεχείς 24 ώρες απαγορευτικούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα συνολικής ετήσιας αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «ανοίξουν πυρ» εναντίον όλου του κόσμου με τους δασμούς αυτούς, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο Γκάο επανέλαβε ότι το Πεκίνο θα επιβάλλει σε αντίποινα τελωνειακούς δασμούς ίσου ύψους σε προϊόντα που εισάγει η Κίνα από τις ΗΠΑ. Όμως η κινεζική κυβέρνηση θα αναμείνει το αμερικανικό μέτρο, δεν θα ρίξει εκείνη «την πρώτη τουφεκιά», όπως τόνισε, και δεν θα λάβει τέτοια μέτρα πριν από την Ουάσινγκτον, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι ΗΠΑ «αυτοπυροβολούνται στο πόδι» με αυτά τα μέτρα, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ειδών που έχει στοχοθετήσει η Ουάσινγκτον παράγεται από ξένες εταιρείες στην Κίνα.

«Από τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προϊόντα αξίας 20 δισεκ., δηλαδή το 59% του συνόλου, κατασκευάζονται από εταιρείες ξένων κεφαλαίων» και «οι αμερικανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό» εξ αυτών, εξήγησε ο Γκάο. «Τα αμερικανικά μέτρα ουσιαστικά επιτίθενται σε παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής. Για να το θέσουμε απλά, οι ΗΠΑ ανοίγουν πυρ εναντίον όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού τους», επέμεινε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι φραγμοί στο εμπόριο που εγείρουν μεγάλες οικονομίες απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το Πεκίνο πίεζε τις Βρυξέλλες να εναντιωθούν στα αμερικανικά μέτρα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέτεινε πως θα τηρήσει ουδέτερη στάση.