«Η επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια, είναι η μέρα της οικονομικής και της κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας», τόνισε στην τοποθέτησή του σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω, προλογίζοντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας.

«Σε λίγες μέρες, η ευθύνη για την επιλογή των μέσων άσκησης της πολιτικής θα ανήκει και πάλι στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Θα υπάρχει ο έλεγχος, θα υπάρχει συνεννόηση με τους δανειστές για τους στόχους, ό,τι προβλέπεται για μια χώρα η οποία βγαίνει από δύσκολη περίοδο όπως και για άλλες χώρες, αλλά δεν θα ορίζουν τα μέσα για την υλοποίηση των στόχων» πρόσθεσε ο κ. Ρήγας και τόνισε: «Αυτό είναι το σημαντικότερο, επανέρχεται η Δημοκρατία. Θεωρούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε απομείωση της Δημοκρατίας σε όλο το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης».

Συνεχίζοντας άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης που διατυπώνουν αίτημα για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

«Τώρα που βγαίνουμε από την περιπέτεια στην οποία μπήκαμε με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να επιδίδονται σε ένα θλιβερό διαγωνισμό για το ποιος θα ζητήσει εκλογές. Το πραγματικό επίδικο για την επόμενη μέρα είναι το πως θα υπάρξει λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Η παραγωγή νέου πλούτου και η δίκαιη κατανομή στους πολίτες» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Βασική προϋπόθεση για να παράξει αποτελέσματα το σχέδιο του παραγωγικού μετασχηματισμού, είναι η συμμετοχή της κοινωνίας. Η ανάπτυξη πρέπει να αφήνει κοινωνικό όφελος. Το δικό μας αναπτυξιακό όραμα μεταφράζεται στην επιστροφή της οικονομίας, με σοβαρούς αυτή τη φορά όρους, στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας. Στην δημιουργία μιας οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση που θα μας επιτρέψει να επουλώσουμε τα τραύματα που έχει δεχθεί το κοινωνικό κράτος, τα χρόνια των μνημονίων. Αντιλαμβανόμαστε το κοινωνικό κράτος ως μοχλό της ανάπτυξης κι όχι ως βαρίδι. Δεν γίνεται να μην έχεις κοινωνικό κράτος και να έχεις ιδιωτικοποιήσεις σε όλες τις μορφές των κοινωνικών παροχών».

«Για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε τέσσερις τομείς» συνέχισε ο κ Ρήγας.

«Στην παγίωση της οικονομικής ανάπτυξης, στην περαιτέρω δραστική μείωση της ανεργίας, στην ανάκτηση της εργασίας με τη δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης. Ακόμη στην ανατροπή του φαινομένου της συνεχούς διαρροής προς το εξωτερικό μορφωμένων και υψηλά καταρτισμένων νέων ανθρώπων και ο επαναπατρισμός όσων έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος η ανατροπή των αρνητικών δημογραφικών τάσεων της χώρας.

Η στρατηγική αυτή δεν πρέπει να παραμείνει υπόθεση ενός κόμματος αλλά να τύχει ευρύτερης πολιτικής στήριξης. Για την Ελλάδα της νέας εποχής είναι ανάγκη να υπάρξει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία, την πολιτική, το κράτος και τον πολίτη».

Άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι είναι αντίθετη με την αλλαγή του παραγωγικού και του κοινωνικού μοντέλου, γιατί όπως είπε, «θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει αυτό που τόσα χρόνια συνέβαλε στη δική τους αναπαραγωγή και στη στήριξη που είχαν από το σάπιο, διαπλεκόμενο, πολιτικό σύστημα το οποίο υπήρχε στη χώρα και γι αυτό διαμορφώνει συνθήκες πόλωσης της ακραίας συνύπαρξης με την δεξιά και την ακροδεξιά σε όλα τα επίπεδα».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο μακεδονικό, ο κ. Ρήγας είπε ότι η κυβέρνηση με τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος «γιατί πιστεύουμε στις σχέσεις συνύπαρξης των λαών και στη δυνατότητα της οικονομικής αναβάθμισης της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής», ενώ κατηγόρησε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έφυγε από μια θέση την οποία το κόμμα του εξέφραζε τα προηγούμενα χρόνια ταυτίζεται με ότι ποιο ακροδεξιό υπάρχει στην Ελλάδα και ότι πιο ρατσιστικό και ακραίο υπάρχει στην ΠΓΔΜ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στελέχη της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας.