«Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι εξαιρετικό νέο και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στη δευτερολογία του κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα, στο Στρασβούργο. Ο ίδιος, είπε ότι δεν είναι σίγουρα ώρα για θριαμβολογίες, αλλά ούτε για καταστροφολογίες, καθώς αν και δεν έχει σωθεί πλήρως η Ελλάδα, πηγαίνει καλύτερα, καθώς έχει πετύχει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, ως «την καλύτερη δυνατή συμφωνία» καθώς όπως είπε, «ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού» και ταυτόχρονα διασφαλίζει τους εταίρους της Ελλάδας, αφήνοντας «ελευθερία και χρόνο» στην χώρα να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί «συγκεκαλυμένο τέταρτο μνημόνιο», αλλά ότι σκοπός είναι να διασφαλίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Με κατηγορήσατε ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι» είπε ο Π. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί «έντιμη» αυτή τη στάση, γιατί αν παίζει ένα παιχνίδι, είναι «το παιχνίδι της Ευρώπης». «Η Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων, συνεργάστηκα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τους προκατόχους του, όπως με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, γιατί αγαπώ την Ελλάδα» είπε, τονίζοντας ότι «τα πολιτικά πάθη δεν πρέπει να οδηγούν στην απαξίωση μιας καλής συμφωνίας σε βάρος της χώρας». «Υπάρχουν όντως πολλές βελτιώσεις που θα μπορούσαν γίνουν αλλά η πορεία είναι σωστή. Είναι θέμα εντιμότητας και αλήθειας», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κλείνοντας τη συζήτηση στην Ευρωβουλή, δήλωσε «ακόμα πιο πεπεισμένος» ότι «η μελλοντική επιτυχία της Ελλάδας εξαρτάται από την ανθεκτικότητα των μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια των πολιτικών και οικονομικών κύκλων», σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις «ωριμάζουν αργά» και ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος.

Είπε επίσης, πως «έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι» που η Ελλάδα μπαίνει στην ομάδα των χωρών που βγήκαν επιτυχώς από το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η χώρα είναι «έτοιμη να γυρίσει σελίδα» και «καλά εξοπλισμένη» για να διατηρήσει μια ισορροπημένη, βιώσιμη ανάπτυξη – και το ευρώ βγαίνει «ισχυρότερο από αυτήν την εμπειρία».

Φόρο τιμής στον ελληνικό λαό, για τις θυσίες που έκανε προκειμένου να επιστρέψει η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, απέδωσαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup έδωσε χρόνο και χρήμα στην Ελλάδα και ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ όταν κανένας άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να το κανει. Χαρακτήρισε πρωτόγνωρη αυτήν την αλληλεγγύη, σημειώνοντας ότι τώρα η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, με σωστά θεμέλια και με ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα υιοθέτησε πάνω από 450 διορθωτικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται υπομονή για να αποδώσουν όλα. Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ήδη αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι επανήλθε η οικονομική ανάπτυξη, υπάρχει ένα ρωμαλέο δημοσιονομικό πλεόνασμα και το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας βελτιώνεται. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει όλο και περισσότερες αντοχές και η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προέβλεψε και παρατήρησε ότι η Ελλάδα ωφελείται χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι άλλων κρατών.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, μέχρι το 2032 η Ελλάδα θα πληρώνει μικρότερους τόκους. Όπως ανέφερε, το Eurogroup αποφάσισε να επανέλθουν στην Ελλάδα τα κέρδη του ευρωσυστήματος. Πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από τους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους, συμπλήρωσε. Τέλος, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για την Ελλάδα, η οποία θα είναι καλυμμένη για τουλάχιστον 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε τη λεγόμενη ενισχυμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε για να προσθέσει ότι θα υπάρχουν εφεξής δυνατότητες επιλογής πολιτικών τακτικών και στρατηγικών.

Από πλευράς του, ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι μετά από οχτώ χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται πάλι το δρόμο της κανονικότητας. Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γυρίζουμε σελίδα και αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τον ελληνικό λαό και κυρίως την μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια σύμμαχος του ελληνικού λαού και όχι της μίας ή της άλλης κυβέρνησης, ανέφερε επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος, λέγοντας επίσης ότι αν είχε γίνει το Grexit θα είχαμε κατακερματισμό της ευρωζώνης.

Οι Έλληνες είναι αξιοθαύμαστοι για την προσήλωση τους στην ευρωζώνη, σημείωσε επίσης. τονίζοντας ότι στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία χώρα δεν έκανε τόσο μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο η Ελλάδα.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο κτηματολόγιο, στο συνταξιοδοτικό σύστημα που σήμερα είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο, ενώ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων τόνισε ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

Αναφερόμενος στο χρέος είπε πως η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωσή του είναι η ανάπτυξη, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χρέους. Η ευθύνη ανήκει τώρα στις ελληνικές κυβερνήσεις, κατέληξε ο Μοσκοβισί τονίζοντας ότι η ενισχυμένη εποπτεία των Βρυξελλών δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα και σε αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κάποιοι Έλληνες πολιτικοί.

«Σε αντίθεση με όσα άκουσα από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα, η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι δηλώνουν κάτι τέτοιο», είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα παρακολουθείται η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου της Επιτροπής, όπως ισχύει για όλες τις χώρες. «Οι αποστολές επιτήρησης δε θα έχουν ρόλο εισαγγελέα ή καθηγητή που θα λένε στην Ελλάδα τι θα κάνει. Από κοινού θα εγκρίνουμε τα καλύτερα βήματα για την Ελλάδα. Το τέταρτο πρόγραμμα είναι ξεκάθαρα ένα ψέμα», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος.

Λαμβάνοντας το λόγο, ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε πως «μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο», κατηγορώντας τον Π. Μοσκοβισί ότι «δεν συμπεριφέρθηκε ως Ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά ως υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση του Γιούνκερ» και ότι «υιοθέτησε το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Αντίθετα, υποστήριξε ο ίδιος, η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, αλλά και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, «που μόνο χώρες του ΟΠΕΚ μπορούν να έχουν από τα πετρέλαια».

Από τους Σοσιαλδημοκράτες το λόγο πήρε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος απευθυνόμενος στον Μ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως είναι «παράδοξο» ο εκπρόσωπος του κόμματος που «ανέβασε το έλλειμμα στο 15% να επιτίθεται». Ο ίδιος χαρακτήρισε «ορόσημο» τη συμφωνία του Eurogroup για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αυτονομία, αλλά και «μεγάλη επιτυχία» ότι κατάφερε η χώρα να γυρίσει σελίδα. «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με έναν εντυπωσιακό απολογισμό μεταρρυθμίσεων και μια κοινωνικά υπεύθυνη στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να στηρίξουμε» σημείωσε ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε και στα «σημαντικά» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup. Τέλος, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «το ΔΝΤ -και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- θέλει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το 2019-20», επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, θα ήταν πιο λογικό να επιτραπεί στην Ελλάδα να αποφασίσει μόνη της την ανακατανομή των πόρων. Δήλωσε δέ πως το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί και το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, όπως έκανε για τα προγράμματα.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. μίλησε για μια «νέα, θετικότερη περίοδο» για την Ελλάδα, που δίνει «ικανοποίηση» σε όσους συνέβαλαν σε αυτό. «Αλλά δεν πανηγυρίζουμε, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του λαού υπέφερε πολύ και συνεχίζει να υποφέρει από τις οδυνηρές συνέπειες της χρεοκοπίας και των άγριων μνημονιακών μέτρων». Επισήμανε δε ότι «έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε», όπως, πέρα από τα μνημόνια, να βγει η Ελλάδα «οριστικά από την κρίση» και να μπει «με σιγουριά τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες σε μια λεωφόρο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης». Αυτό, είπε, σημαίνει «ταχύτερη μείωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων, εκσυγχρονισμό της διοίκησης» αλλά και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στην Ελλάδα, «που οι προηγούμενες κυβερνήσεις το άφησαν επί διακόσια χρόνια ανολοκλήρωτο», και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς και τη φοροδιαφυγής.

«Η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη. Ευθύνη για να διατηρήσουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά» προσέθεσε ο Δ. Παπαδημούλης και κατέληξε λέγοντας:

«Λυπάμαι όταν ακούω τις Κασσάνδρες των Αθηνών, αυτούς που φταίνε γιατί άφησαν την πατρίδα μου με έλλειμμα 15,1% το 2009 -και τώρα έχουμε, το 2018, πλεόνασμα 0,8%- να καταστροφολογούν και να μοιρολογούν. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια στην Ελλάδα νιώθουν λύπη και θυμό, και τα βάζουν με τον Σεντένο και με τον Μοσκοβισί, γιατί είναι αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα που βγάζει την Ελλάδα από τα Μνημόνια και τη χρεοκοπία και τη βάζει σε ένα δρόμο σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης».