Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε σήμερα ότι είναι αθώος και ότι τώρα έχει την ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του, λίγες ώρες αφού του απαγγέλθηκαν τέσσερις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο με το κρατικό ταμείο 1MDB.

Ο Νατζίμπ δήλωσε αθώος, ενώ κάθε μία από τις κατηγορίες εναντίον του επισύρει ποινή έως και 20 χρόνια κάθειρξη.

«Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου, πιστεύω στην αθωότητά μου και αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία να καθαρίσω το όνομά μου», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από τη δικαστική αίθουσα αφού αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης.

«Αν αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσω για τα 42 χρόνια που υπηρέτησα τον λαό και τη χώρα (…) είμαι διατεθειμένος», πρόσθεσε.

Η δίκη του Νατζίμπ ορίστηκε για τις 18 Φεβρουαρίου 2019.

Ο Νατζίμπ ήρθε στην εξουσία το 2009 και λίγο μετά ίδρυσε το 1MDB, το οποίο ερευνάται σε τουλάχιστον έξι χώρες ως ύποπτο για ξέπλυμα χρημάτων και διαφθορά.

Το σκάνδαλο γύρω από το 1MDB στιγμάτισε τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του Νατζίμπ και οδήγησε στην καταψήφιση του συνασπισμού που κυβερνούσε τη Μαλαισία από το 1957 που η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία.

Σύμφωνα με αγωγές που έχουν κατατεθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδόν 4,5 δισεκ. δολάρια από το 1MDB ξεπλύθηκαν μέσω ενός περίπλοκου δικτύου συναλλαγών και εταιρειών βιτρίνας.