Παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως, ο πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών αποφάνθηκε ότι «Ηριάννα και Περικλής είναι ομόφωνα αθώοι, χωρίς αμφιβολίες».
Ύστερα από ένα χρόνο εγκλεισμού τους οι δύο νέοι, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης 13 ετών, βγαίνουν από τη φυλακή.
Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συγκίνηση από το κατάμεστο ακροατήριο.
Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης ο πρόεδρος Βασ. Κωστόπουλος είπε:
- Η κατάθεση Παπαλάμπρου ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία της (σ.σ. πρόκειται για μάρτυρα που έχει δώσει τρεις καταθέσεις στην Αντιτρομοκρατική και μία στον εφέτη ειδικό ανακριτή της υπόθεσης, αλλά δεν εμφανίστηκε ούτε πρωτοδίκως ούτε και τώρα στο Εφετείο για να καταθέσει. Είχε εμφανιστεί ως μοναδικός αυτόπτης μάρτυρα της μεταφοράς του περίφημου κιβώτιου με τα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη).
- Τα στοιχεία από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου δεν έδειξαν τίποτε.
- Δεν αποδείχτηκε ότι η μίσθωση της κατοικίας ήταν προκάλυμμα παράνομων δραστηριοτήτων.
- Εννοείται ότι οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται
- Το DNA είναι εργαλείο εντόνως αμφισβητούμενο.
- Το αποτύπωμα ήταν σε κινητό αντικείμενο, χαμηλής ποιότητας και ποσότητας.
- Ακόμα κι αν θεωρηθεί το βιολογικό υλικό επαρκές, απλώς δείχνει επαφή των κατηγορουμένων με αντικείμενα του εγκλήματος. Η παρουσία του δεν δείχνει ότι διέπραξαν τα εγκλήματα που τους αποδίδονται.
- Το βιολογικό υλικό πρέπει να ενδυναμώνεται και με άλλες αποδείξεις
- Η εισαγγελική πρόταση
Λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων με την ίδια ποινή όπως πρωτόδικα, δηλώνοντας πεπεισμένη πως είναι μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Είχε διατυπώσει, επίσης, τη θέση της ότι η διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο πτυχιούχος Γεωπονικής «έχουν σφικτό εναγκαλισμό» με «μέλη και ηγετικά στελέχη των Πυρήνων».
Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε τα ευρήματα του εργαστηριακού ελέγχου της ΓΑΔΑ απολύτως αξιόπιστα και εξήγησε ότι υποδεικνύουν «άμεση επαφή» με οπλισμό που είχε βρεθεί στην Πανεπιστημιούπολη, βάσει του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 30χρονης και του 34χρονου συγκατοίκου του συντρόφου της.
Επέμεινε, δε, ιδιαίτερα στις φιλικές σχέσεις του συντρόφου της Ηριάννας -που δικάστηκε και αθωώθηκε ως μέλος της ΣΠΦ- με «δύο σκληρά αρχηγικά μέλη» της οργάνωσης, αλλά και στη σχέση της Ηριάννας με άλλα δύο πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.
Απέρριψε, δε, τον ισχυρισμό ότι η Ηριάννα βρίσκεται στη φυλακή ως αποτέλεσμα σκευωρίας και κατασκεύασμα της Αντιτρομοκρατικής, υποστήριξε ότι «οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί» και διευκρίνισε ότι «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις», καθώς -όπως τόνισε- «δεν είναι φιλικές σχέσεις» αλλά «εναγκαλισμός… Όμοιος ομοίω αεί πελάζει».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αγόρευση της εισαγγελέως προκάλεσε την αντίδραση του ακροατηρίου που χειροκρότησε ειρωνικά.
Οι αγορεύσεις της υπεράσπισης
Οι συνήγοροι υπεράσπισης επέκριναν την εισαγγελέα για αναφορές της σε «πρόσωπα που έχουν απαλλαγεί για συμμετοχή στη ΣΠΦ», αλλά και για την τοποθέτησή της επί της κατηγορίας με «ανάγνωση της πρωτόδικης απόφασης σα να μην έγινε διαδικασία».