Ο εγκέφαλος λειτουργεί και μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου και, μάλιστα, ο νεκρός καταλαβαίνει ότι πέθανε, σύμφωνα με ευρήματα νέας μελέτης, με επικεφαλής τον Δρ. Σαμ Πάρνια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις μαρτυρίες 2.060 ασθενών, που έφτασαν «κοντά στον θάνατο». Από αυτούς, τα 330 άτομα επέζησαν μετά από ανάνηψη. Και από αυτούς τους 330, οι 140 ασθενών μπορούσαν να ανακαλέσουν μνήμες από την εμπειρία τους αυτή.

Το 39% των ασθενών είχε κάποια μορφή συνειδητοποίησης πριν αρχίσει η ανάνηψή τους κι αφότου οι καρδιές τους σταμάτησαν να χτυπούν.

Το ένα τρίτο ανέβερε υπερβολική επιβράδυνση ή επιτάχυνση του χρόνου κι «έβλεπαν» διάφορες οφθαλμαπάτες ή ότι «βυθίζονταν».

Επίσης, αρκετοί είχαν πλήρη επίγνωση του τι συνέβαινε γύρω τους κι όσα είπαν, επιβεβαιώθηκαν από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Όπως δήλωσε ο Σαμ Πάρνια, «ο θάνατος ορίζεται ως η στιγμή που η καρδιά σταματάει να χτυπάει. Το αίμα από την καρδιά δεν καταφέρνει να φτάσει στον εγκέφαλο για να τον διατηρήσει. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα αντανακλαστικά της βάσης του εγκεφάλου χάνονται σχεδόν αμέσως. Ο εγκεφαλικός φλοιός του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνος για την σκέψη και την επεξεργασία των πληροφοριών από τις πέντε αισθήσεις, δείχνει μηδενική δραστηριότητα μέσα σε 2 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα από το σταμάτημα της καρδιάς. Επομένως δεν μπορούν να ανιχνευθούν κύματα εγκεφάλου εκεί. Αυτό ξεκινάει τον αργό θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο πραγματικός χρόνος για να ολοκληρωθεί ο θάνατος του εγκεφάλου μπορεί να διαρκέσει λίγες ώρες μετά τη διακοπή της καρδιάς».

Δείτε σχετικό βίντεο:

https://youtu.be/K3IP3UHa03U