“Είμαι τόσο αισιόδοξη για το μέλλον της πόλης μας και ανυπομονώ να την υπηρετήσω ως δήμαρχός της. Είναι μεγάλη μου τιμή”.

Με αυτά τα λόγια η Δημοκρατική Λόντον Μπριντ ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του Σαν Φρανσίσκο που την ανέδειξαν δήμαρχό τους, την πρώτη Αφροαμερικανή δήμαρχο της πόλης και μάλιστα, όπως επισημαίνει το BBC, σε μια περίοδο κατά την οποία οι Αφροαμερικανοί έχουν αρχίσει να σπανίζουν σε αυτή την αμερικανική πόλη.

Η 43χρονη Μπριντ εντάχθηκε έτσι στο μικρό κλαμπ των περίπου 19 άλλων Αφροαμερικανίδων δημάρχων στις ΗΠΑ και έγινε η μοναδική γυναίκα δήμαρχος σε μια από τις 15 μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις.

Θα ηγείται πλέον μιας πόλης όπου το 5% των κατοίκων είναι Αφροαμερικανοί και οι περισσότεροι, σύμφωνα με την San Francisco Chronicle, ζουν σε εργατικές κατοικίες.

Πολλοί παρομοιάζουν το Σαν Φρανσίσκο, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Καλιφόρνια και 14η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, με τις φτωχογειτονιές πόλεων σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αύξησης του ποσοστού των αστέγων, του σοβαρού προβλήματος με τα σκουπίδια και της αύξησης των τιμών των ακινήτων, που έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες εκτός πόλεως.

Η Μπριντ κάλυψε για ένα μικρό διάστημα τη θέση του δημάρχου της πόλης μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Εντ Λι σε ηλικία 65 ετών τον Δεκέμβριο και προτού θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές της 5ης Ιουνίου. Τώρα καλείται να ολοκληρώσει την θητεία του Λι που θα έληγε το 2020. Απέναντί της είχε ως αντίπαλο τον Μαρκ Λίνο, ο οποίος αν εκλεγόταν, θα γινόταν ο πρώτος γκέι δήμαρχος της πόλης.

Η μάχη ήταν εξαιρετικά αμφίρροπη και ο Λίνο, ο επίσης Δημοκρατικός πρώην γερουσιαστής της πολιτείας της Καλιφόρνιας, παραδέχτηκε την ήττα του. “Είτε ψηφίσατε εμένα για δήμαρχο είτε όχι, εγώ θα είμαι και δική σας δήμαρχος”, είπε η Μπριντ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

“Είναι μια αξιοθαύμαστη νέα γυναίκα. Θα κάνει πολύ καλή δουλειά και όλο της ευχόμαστε τα καλύτερα γιατί η επιτυχία της είναι επιτυχία του Σαν Φρανσίσκο”, είπε ο Λίνο, ο οποίος είχε αρχικά το προβάδισμα.

Απόφοιτος του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Davis, με πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Αφροαμερικανικών Σπουδών και μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, η Μπριντ εξελέγη στο Συμβούλιο Εποπτικών Αρχών της πόλης το 2012 και έγινε πρόεδρός του το 2015.

Γέννημα θρέμμα του Σαν Φρανσίσκο και γόνος φτωχής οικογενείας μεγάλωσε με την γιαγιά της και τα αδέλφια της σε εργατικές κατοικίες της πόλης. “Οι πέντε μας ζούσαμε με 900 δολάρια τον μήνα. Πίναμε νερό από άδεια βαζάκια μαγιονέζας. Η βία ήταν πανταχού παρούσα. Και μια φορά την εβδομάδα παίρναμε το καροτσάκι της γιαγιάς και πηγαίναμε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να παραλάβουμε λαχανικά με δελτίο”, είπε κάποτε η ίδια μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια.

Μια από τις αδελφές της πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 2006, ενώ ο αδελφός της είναι στη φυλακή.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την νίκη της μίλησε για την γιαγιά της: “Εκείνη πρέπει να έχει βάλει το χεράκι της ψηλά από τον ουρανό”. Αποκάλυψε ότι η γιαγιά της “φρόντιζε για την κοινότητα, φρόντιζε και εμένα ακόμη και σε περιόδους που δεν το άξιζα”.