Τη βεβαιότητα ότι οι φόβοι για τη συμφωνία των Πρεσπών «θα πέσουν» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη, στην ενημερωτική εκπομπή «Top Tema» του τηλεοπτικού σταθμού «TELMA», με αντικείμενο το Μακεδονικό.

«Θα βγαίνουμε αν χρειαστεί κάθε μέρα, και δέκα φορές, και εκατό φορές, για να εξηγήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή και γιατί πρέπει να προχωρήσει. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι απόψεις της αντιπολίτευσης. Όμως αυτή η κυβέρνηση και αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα σεβαστούν τη βούληση του λαού. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, ότι οι φόβοι θα πέσουν», είπε συγκεκριμένα ο Ντιμιτρόφ, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα.

«Αν η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι θετική, σε συνθήκες άμεσης έκφρασης της βούλησης των πολιτών, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο να μην υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας, γιατί τότε θα πάει κόντρα στη βούληση των πολιτών. Ίσως εδώ βρίσκεται η ελπίδα ότι ο νόμος θα υπογραφεί. Η πολιτική δυναμική είναι τέτοια που, αν δεν υπογράψει τον νόμο σε τέτοιες συνθήκες, θα έχει καταπατήσει τρία πράγματα: τη βούληση των πολιτών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό είναι τρομερή ευθύνη», δήλωσε.

«Είμαστε Σλάβοι, η γλώσσα μας είναι σλαβική, όπως και η παράδοσή μας»

Ο υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να απαντήσει και για την Ιστορία της χώρας του και πότε αυτή ξεκινάει, καθώς η συμφωνία προβλέπει την απόρριψη κάθε σύνδεσης με την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας και τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό. «Δεν είμαι ιστορικός, αλλά ως πολίτης γνωρίζω πως η γλώσσα μου είναι μια από τις νοτιοσλαβικές  γλώσσες, όπως και ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας… νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (σ.σ. του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει», ανέφερε

Χωρίς «erga omnes» δεν θα υπήρχε συμφωνία

Σχετικά με το όνομα για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και για τον λόγο που το δέχτηκε η ΠΓΔΜ, ο Ντιμιτρόφ εξήγησε πως «αν δεν το δεχόταν δεν θα υπήρχε συμφωνία». «Αυτή ήταν η θέση της Αθήνας και για το θέμα αυτό δεν έχω αμφιβολίες. Αν επιμέναμε στη διπλή φόρμουλα, δεν θα υπήρχε συμφωνία. Υπάρχει η άποψη ότι η διπλή φόρμουλα θα κρατούσε το θέμα ανοιχτό. Αν επιμέναμε σε εύρος χρήσης διαφορετικό από το erga omnes, δεν θα φτάναμε σε συμφωνία. Επίσης, το εύρος συνδέεται στενά με το όνομα. Θα αποδεχόμασταν, για παράδειγμα, το όνομα Βαλκανική Δημοκρατία για διεθνή χρήση προκειμένου να διατηρήσουμε το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στο εσωτερικό; Η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες δείχνει πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα».