«Μέσα από μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δημιουργείται ένα “γεφυροποιό” πλέγμα ανάμεσα στις χώρες της περιοχής. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, η θέση της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας, ενισχύεται και αναγνωρίζεται, όπως επίσης ενισχύεται η διεθνής εμπιστοσύνη στις ικανότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να προωθήσει μια ευρύτερη συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρύτερης γειτονιάς μας».  Αυτό τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας για τη Διάσκεψη της Ρόδου, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη.

«Η πρωτοβουλία αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο μιας σειράς σχημάτων συνεργασίας που προωθεί η χώρα μας» συμπληρώνει ο Ν. Κοτζιάς εξηγώντας: «Η Υπουργική Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, αποτελεί μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Με συμμετοχή 25 υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του ΟΗΕ, οργανισμών συνεργασίας αραβικών χωρών, καθώς και παρατηρητών από το Βιετνάμ, την Κολομβία και την Ινδονησία, η Διάσκεψη φιλοδοξεί να αποτελέσει -για ακόμα μια χρονιά- γέφυρα προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας».

Ο Ν. Κοτζιάς αναδεικνύει επίσης τη σημασία της Διάσκεψης, «το «Πνεύμα της Ρόδου» -όπως αυθόρμητα ονομάστηκε από τους συμμετέχοντες»- εξηγώντας ότι προτάσσει μια θετική ατζέντα συνεργασίας σε πλήθος τομέων (λ.χ. τουρισμός, εκπαίδευση, καινοτομία, ψηφιακή οικονομία, περιβαλλοντική και τεχνολογική συνεργασία). «Φιλοδοξεί όμως να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων για την περιοχή, αλλά και μεγάλων προοπτικών συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης, η φετινή Διάσκεψη επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για τη θεσμική κατοχύρωση μιας καινούριας δομής ασφάλειας στην περιοχή, στο πρότυπο του ΟΑΣΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι» σημειώνει.

«Το στοίχημα για τις χώρες της περιοχής είναι να διασφαλίσουν ένα πιο ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον» αποσαφηνίζει ο υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «οι πολεμικές συρράξεις στην περιοχή, με προεξάρχουσα τη συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και η πρόκληση της επιστροφής των εκτοπισμένων πληθυσμών στις εστίες τους, καθώς και ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημιουργία δικτύων και η ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων».

«Με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της διασυνδεσιμότητας, του μη αποκλεισμού, της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων, των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, η νέα αυτή δομή -όπως θα αποτυπωθεί μέσα από την Κοινή Διακήρυξη της Διάσκεψης- θα επιδιώξει να διαφυλάξει αυτό που ενώνει και φέρνει τους λαούς της περιοχής εγγύτερα. Αντί της μονοσήμαντης ενασχόλησης με προβλήματα, εμείς προτάσσουμε την εξεύρεση λύσεων μέσα από τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη, την αλληλοκατανόηση και του σεβασμού για μια ευρύτερη συνεργασία των χωρών και των λαών μας» υπογραμμίζει ο κ. Κοτζιάς.