Μια γυναίκα επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στην πόλη της. Είχε καρκίνο τελικού σταδίου στο στήθος και οι πνεύμονές της είχαν ήδη πλημμυρίσει υγρό. Είδε δύο γιατρούς και υπεβλήθη σε απεικονιστικό έλεγχο. Οι υπολογιστές του νοσοκομείου ανέλυσαν τα δεδομένα και υπολόγισαν ότι υπήρχε 9,3% πιθανότητα να πεθάνει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στο νοσοκομείο. Ακολούθησε η Google με τη δική της πρόβλεψη…

Ένας νέος τύπος αλγόριθμου που ανέπτυξε η εταιρεία ανέλυσε επίσης τα 175.639 ζωτικά σημεία της γυναίκας και υπολόγισε ότι τον κίνδυνο θανάτου της στο 19,9%. Η γυναίκα έφυγε από τη ζωή μερικές ημέρες αργότερα.

Το τρομακτικό αυτό περιστατικό δημοσιεύθηκε από την Google τον Μάιο, σε μια έρευνα που υπογραμμίζει τις δυνατότητες των νευρωνικών δικτύων, μια μορφή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αξιοποιεί με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τα διαθέσιμα δεδομένα για να μαθαίνει και να βελτιώνεται αυτόματα.

Η Google είχε δημιουργήσει ένα εργαλείο που μπορούσε να προβλέψει μια σειρά από πιθανές εξελίξεις για έναν ασθενή, όπως πόσο μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευθεί, τις πιθανότητες να ξαναμπεί στο νοσοκομείο, αλλά και τις πιθανότητες να πεθάνει σύντομα.

Αυτό που εντυπωσίασε, όμως, τους ειδικούς στον κλάδο της υγείας είναι η ικανότητα της Google να αξιοποιεί δεδομένα στα οποία μέχρι τότε δεν υπήρχε, ουσιαστικά πρόσβαση: σημειώσεις θαμμένες σε PDF ή σε παλιά διαγράμματα. Το νευρονικό δίκτυο καταβρόχθιζε όλες αυτές τις πληροφορίες και στη συνέχεια προχωρούσε σε προβλέψεις. Και το έκανε ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε άλλη διαθέσιμη μέθοδο. Μάλιστα, το σύστημα της Google έδειχνε ακόμη και ποια αρχεία το οδήγησαν στα συμπεράσματά του.

Η επόμενη μέρα για την Google
Το επόμενο, πλέον, βήμα για την Google είναι να αρχίσει να δίνει αυτό το σύστημα πρόγνωσης σε κλινικές, υποστηρίζει ο επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) της εταιρείας Τζεφ Ντιν. Το τμήμα ιατρικής έρευνας του Ντιν αναπτύσσει αυτήν τη στιγμή διάφορα εργαλεία AI που μπορούν να προβλέπουν συμπτώματα και ασθένειες με τόση ακρίβεια που γεννά ελπίδα αλλά και πανικό.

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι το σύστημα ΑΙ της εταιρείας του θα φτάσει κάποια στιγμή να καθοδηγεί τους γιατρούς προς συγκεκριμένα φάρμακα και διαγνώσεις.

Και παρά τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν, πολλοί γιατροί, όπως ο ογκολόγος παίδων Σάμιουελ Βόλκχενμπουμ, πιστεύουν ότι οι αλγόριθμοι αυτοί μπορεί να φτάσουν να σώζουν ζωές και χρήματα. Ο ίδιος, μάλιστα, ελπίζει τα ιατρικά αρχεία θα συνδυάζονται στο μέλλον και με άλλα στατιστικά στοιχεία, όπως πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες και την κίνηση στους δρόμους σε έναν τόπο, παράγοντες που επηρεάζουν επίσης την έκβαση της θεραπείας ενός ασθενούς.

Και η Google είναι σήμερα στην καλύτερη θέση για να αναλύσει όλα αυτά τα δεδομένα…