Για γεγονότα ιστορικού χαρακτήρα και ιστορικές μέρες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα του Κοινοβουλίου, στη διάρκεια της οποίας άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για δύο «εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα», το ένα σχετικά με τις εξελίξεις την οικονομία, που σηματοδοτούν το «πέρασμα από την καχεξία στην ανάκαμψη» και το άλλο αφορά τη συμφωνία με την πΓΔΜ, που οδηγεί «από την εποχή της στασιμότητας ενός προβλήματος, στην εποχή της ισχυροποίησης της διεθνούς θέσης της χώρας».

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση του ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» είπε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η αλήθεια όμως είναι ότι κανένας από τους ιστορικούς του μέλλοντος, όπως και κανένας άλλος νηφάλιος και αντικειμενικός παρατηρητής, δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ούτε τα όρια των εσωκομματικών σας δυσκολιών και προβλημάτων ούτε τα όρια του πολιτικού σας κυνισμού».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ ότι δεν ενδιαφέρονται για την ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, την αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, την ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική ρύθμιση του χρέους.

«Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε, φέροντάς την σε θέση χρεοκοπίας για οκτώ χρόνια» τόνισε.

Αποκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη πολιτικό οπορτουνιστή που συμπεριφέρεται με βάση της συγκυρία και του έθεσε το ερώτημα «ποια ήταν η θέση και η στάση του για το Μακεδονικό όλα αυτά τα χρόνια».

«Βγήκατε και μας είπατε, κ. Μητσοτάκη, ότι με τη Συμφωνία επιχειρούμε να “διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς”. Για κακή σας όμως τύχη, την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα, τόσο ο κ. ο Γκρουέφσκι όσο και ο κ. Ιαβανόφ και οι άλλοι εθνικιστές, λένε ακριβώς το ίδιο για τον κ. Ζάεφ. Ότι διχάζει το λαό του για να ενώσει τους Έλληνες» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αυτό που ισχύει, είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της ΝΔ, είναι «ότι επιλέξατε, με την ανεύθυνη στάση σας στο Μακεδονικό, να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας. Εν γνώσιν σας. Με τις πανομοιότυπες καθρεπτικές τοποθετήσεις σας με τους εθνικιστές του VMRO, περί ανεπίτρεπτης εθνικής υποχώρησης και μειοδοσίας, δεν κάνατε τίποτα άλλο από το νομιμοποιείτε τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία ορολογία».

Επίσης, επισήμανε ότι, με στόχο το εθνικιστικό ακροατήριο, «διολισθήσατε σε εκφράσεις που ποτέ δεν έχουν ακουσθεί στο Κοινοβούλιο για τον χειρισμό ενός εθνικού θέματος, από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Αφήσατε τους βουλευτές σας, δεν ξέρω αν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες, μειοδοσίες, εσχάτη προδοσία, με αποτέλεσμα να αφήσετε ορθάνοικτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των ναζί, να έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και απέδωσε στον Κ. Μητσοτάκη την απόλυτη ευθύνη, «που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του, και μάλιστα μέσα στο άνδρο της δημοκρατίας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Συνεχίζοντας τα «πυρά» της σκληρής κριτικής προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Εσείς είστε αυτός που επιλέγετε τελικά να διχάσετε τους Έλληνες, στην απέλπιδα προσπάθειά σας να ενώσετε την τριχοτομημένη σας παράταξή σας. Και δεν διστάσατε μάλιστα, με ιταμό τρόπο, να εμπλέξετε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην απόπειρα αποσταθεροποίησης που προσπαθήσατε να στήσετε».

«Όμως, κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ειλικρινά» συνέχισε «ότι παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικής εκτροπής που έχετε στήσει για το Μακεδονικό, το μεγάλο σας πρόβλημα -και ξέρετε αυτό δεν είναι εύκολο να το κρύψετε- είναι ότι υποκρίνεστε, ότι δεν πιστεύετε σε αυτά που λέτε και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί».

«Δεν σας είναι εύκολο να ισχυριστείτε και να αρθρώσετε σοβαρά επιχειρήματα αποδόμησης μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει και με το παραπάνω, όσα υπερασπίστηκε πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός από το 1995 και μετά, από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι».

Είπε ότι δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή της μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας των γειτόνων που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες.

«Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, στο άρθρο 7 παρ 5, είναι να διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως Σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας, σε ότι αφορά την εθνότητά τους. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, αναφέρθηκε στο άρθρο 1, παρ. 3β, «ότι διαφυλάσσουμε απόλυτα το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε την ιθαγένεια των γειτόνων μας, ως “πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”», ενώ η λέξη «Μακεδόνας» που αναγράφεται στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα τα τελευταία 25 χρόνια, θα αντικατασταθεί από τις λέξεις «Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Επίσης, όπως είπε, μπαίνει οριστικό τέλος στην απόπειρα οικειοποίησης και σφετερισμού της ιστορίας μας, μέσα από την πλήρη, σαφή και ρητή αναγνώριση της ελληνικότητας της αρχαίας μακεδονικής ιστορικής κληρονομιάς, των ιστορικών της προσώπων και των ιστορικών της συμβόλων.

Συγκεκριμένα, «δεσμεύονται οι γείτονες με το άρθρο 8 να προβούν σε αλλαγές σε μνημεία, κείμενα, επιγραφές» και σημείωσε ότι ήδη άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους, της εθνικής τους οδού, του σταδίου τους και σύντομα του αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

«Πότε το κερδίσατε εσείς αυτό, που παριστάνετε τους Μακεδονομάχους», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Επίσης, είπε ότι υποχρεούνται να αποκαθηλώσουν το αστέρι της Βεργίνας και κατηγόρησε εκ νέου την αντιπολίτευση για εμπόριο πατριωτισμού.

Για το θέμα της γλώσσας, που «είχε αναδειχθεί ως μείζον από την περίοδο 1992-1993», είπε ότι υπάρχει σαφής αναφορά ότι αναγνωρίζεται ως νοτιοσλαβική, «ως μία γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας. Διότι ο Αριστοτέλης δεν εκπαίδευε στα σλάβικα τον Μ. Αλέξανδρο, αλλά χρησιμοποιούσε την αρχαία ελληνική γλώσσα».

«Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία. Το πρόβλημά σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, μια πολύ καλή συμφωνία. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πού ήσασταν το 1977 όταν καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε για την υιοθέτηση μακεδονικής γλώσσας στον ΟΗΕ, στη διάσκεψη εδώ στην Αθήνα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ στη Βουλή, το 1959, μιλούσε στην ελληνική Βουλή για μακεδονική γλώσσα; Πού ήσασταν όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έλεγε στον Ποπόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, “έχομεν φάκελλον. Τον κρατούμεν εις το συρτάριν” και συμφωνούσαν μυστικά στη γραμμή της σιωπής; Στη γραμμή της μη ανοιχτής αντιπαράθεσης για το ζήτημα της ταυτότητας;».

«O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα επιχείρησε – σε πολύ δύσκολες συνθήκες – για μια βιώσιμη λύση» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ «ο κ. Σαμαράς, όμως που σήμερα σας δίνει γραμμή, αφού έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 στις 2 Δεκέμβρη του 1991, με τον οποίο για πρώτη φορά καταγράφηκε σε έγγραφο, αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αντισταθεί και να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει λύση. Όπως κάνετε κι εσείς, κ. Μητσοτάκη, κι εσείς κ. Μπακογιάννη».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την 1η Απριλίου του 1992, ο κ. Σαμαράς συνάντησε τον κ. Πινέιρο, τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, ο οποίος παρουσίασε «το πακέτο πρότασής του, το οποίο συμπεριλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας “απολύτως σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά στην Πορτογαλική Προεδρία”, όπως λέει» είπε ο πρωθυπουργός .

Ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε σχετικό έγγραφο, όπως και κάποια άλλα αργότερα, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής είναι διαθέσιμα μόνο για τους αρχηγούς των κομμάτων ή τους εκπροσώπους που οι ίδιοι θα ορίσουν.

«Πουθενά δεν υπάρχει έστω μια λέξη για αλλαγή των αναφορών σε έθνος και γλώσσα. Ο κ. Σαμαράς ουδέποτε ζήτησε αλλαγή σε εθνότητα και γλώσσα από τον κ. Πινέιρο» είπε ο πρωθυπουργός, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα.

Είπε ότι «η ενδιάμεση συμφωνία δεν αναφέρεται σε καμία ρύθμιση του έθνους και της γλώσσας, αλλά ούτε καν της ιθαγένειας, με αποτέλεσμα να παγιωθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του όρου “Μακεδόνας” αλλά και χρήση “μακεδονική γλώσσα” όλα αυτά τα χρόνια» και «αργότερα, όταν υπεγράφη η συμφωνία της Αχρίδος, αναφέρεται ξεκάθαρα σε Μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα, χωρίς ενστάσεις από την ελληνική πλευρά», είπε ο Αλ. Τσίπρας και σε έντονο ύφος μίλησε για θράσος αυτών που δεν θέλουν να δεχθούν αυτή τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τον κ. Σαμαρά, του καταλόγισε υποκρισία, καθώς, ενώ δεν υπερασπίστηκε τα ελληνικά συμφέροντα, απέδωσε την ευθύνη στον τότε πρωθυπουργό και ο ίδιος παρίστανε τον Μακεδονομάχο.

«Πού ήταν τότε ο πύρινος μαχητής και διεκδικητής των ιερών πεπρωμένων της χώρας και του ελληνισμού;» είπε και πρόσθεσε: «Με κατηγόρησε ως δήθεν εθνομηδενιστή, αυτός ο ακλόνητος κριτής του πατριωτισμού των Ελλήνων».

Κατέθεσε δε, τα επίσημα πρακτικά των συνομιλιών που έγιναν στις 30 Ιανουαρίου 2013, υπό την πρωθυπουργία Σαμαρά, καθώς και άλλα ντοκουμέντα σχετικά με τη στάση του κ. Σαμαρά, αλλά και της κ. Μπακογιάννη.

«Έχετε μπροστά σας μια Συμφωνία. Σας ρωτώ λοιπόν ευθέως. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην διαιωνίζεται αυτή η διαφορά με τους βόρειους γείτονές μας;» και έθεσε το ερώτημα αν είναι «στάση εθνική και πατριωτική, σε μια περίοδο με μεγάλες προκλήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο, σε μια περίοδο που αναπόσπαστα η έγνοια μας και το διπλωματικό μας κεφάλαιο πρέπει να στοχοπροσηλωθεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο, να κρατήσουμε με δική μας ευθύνη πια, ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο στην εξωτερική μας πολιτική. Αν το πιστεύετε πείτε το και στον ελληνικό λαό» και πρόσθεσε: «Θεωρείτε ότι η ΠΓΔΜ συνιστά απειλή για την Ελλάδα; Αν πιστεύετε ότι αυτό το κράτος δεν πρέπει να υπάρχει καν, ότι είναι προς το συμφέρον μας να διαλυθεί, προς όφελος μιας μεγάλης Αλβανίας και μιας λίγο μεγαλύτερης Βουλγαρίας, πείτε το και αυτό και εξηγήστε μας όμως, πιο ακριβώς εθνικό συμφέρον εξυπηρετεί αυτή η εξέλιξη».

Καταλήγοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχοντας, όχι την ευθύνη της διαχείρισης του πολιτικού κόστους, αλλά την πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της διαχείρισης ενός κρίσιμου για τη χώρα εθνικού θέματος, δηλαδή την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, της ιστορικής πατριωτικής ευθύνης, αρνούμαι να δεχθώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μου» και συμπλήρωσε: «Εγώ και η κυβέρνησή μου αναλαμβάνουμε την ιστορική ευθύνη να προστατεύουμε την ιστορική μας κληρονομιά και να κάνουμε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας στα Ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Αυτό είναι πατριωτισμός και πατριωτικό όραμα. Και αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης».