Η Ιαπωνία μείωσε την ηλικία ενηλικίωσης από 20 σε 18 ετών και θα αρχίσει να ισχύει το 2022, αλλά οι νέοι που φθάνουν στην ηλικία αυτη δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν με λίγα ποτήρια σάκε. Τουλάχιστον όχι νόμιμα.

Η αναθεώρηση του αστικού κώδικα, η πρώτη του είδους για περισσότερα από 140 χρόνια, θα επιτρέψει σε όλα τα 18χρονα να παντρευτούν χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους. Επί του παρόντος, άνδρες ηλικίας 18 ετών και γυναίκες ηλικίας 16 ετών μπορούν να παντρευτούν, αλλά μόνο με την άδεια των δύο γονέων από την κάθε οικογένεια.

Θα μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για πιστωτικές κάρτες και δάνεια και να αποκτήσουν διαβατήριο για 10 χρόνια. Επίσης οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στα δικαστήρια για να αναγνωρίσουν επίσημα το φύλο τους.

Αλλά οι νεοαφιχθέντες ενήλικες θα επιδοθούν σε μερικές τελετές διέλευσης με δική τους ευθύνη: θα πρέπει πάντως να περιμένουν έως ότου είναι 20 για να μπορουν να πίνουν οινοπνευματώδη ποτά, να καπνίζουν και να στοιχηματίζουν στις τέσσερις νόμιμες μορφές παιχνιδιού της Ιαπωνίας: ιπποδρομίες, ποδήλατα, μοτοσικλέτες και μηχανοκίνητα σκάφη.

Η αλλαγή έχει δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με την παραδοσιακή τελετή ενηλικίωσης, όπου οι άνδρες και οι γυναίκες που έχουν μπεί στα 20 χρόνια τους φοράνε τα επίσημα τους κιμονό και γιορτάζουν με το πρώτο νόμιμο τους ποτό.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την επίδραση που θα μπορούσε να έχει ο νέος νόμος στην ήδη προβληματική βιομηχανία κιμονό της Ιαπωνίας εάν διεξάγονται τελετές για όσους έχουν μετατραπεί σε 18 και όχι σε 20.

Η παραδοσιακή τελετή ενηλικίωσης, που πραγματοποιείτε τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου, πέφτει στο διάστημα που πολλοί 18χρονοι έχουν εξετάσεις για την εισοδό τους στα πανεπιστήμια.

Ο Hidemitsu Miyamoto, πρόεδρος ενός καταστήματος kimono, είναι μεταξύ εκείνων που φοβούντε ότι οι έφηβοι θα είναι πολύ απασχολημένοι με το ακαδημαϊκό μέλλον τους για να παρακολουθήσουν την τελετή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να νοικιάσουν ή να αγοράσουν ένα από τα ακριβά ενδύματα.

Η τελετή ενηλικίωσης ήταν το τελευταίο οχυρό για την επιβίωση της βιομηχανίας μας σε μια εποχή που όλο και λιγότεροι άνθρωποι φορούν κιμονό, και ίσως η μοναδική ευκαιρία για τους νέους, ειδικά τις γυναίκες, να φορούν την ενδυμασία“, δήλωσε ο Miyamoto στους Japan Times.

Η αλλαγή του νόμου, που προτάθηκε για πρώτη φορά από το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2009 και αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στην κοινωνία και την οικονομία, ιδίως ενόψει του αυξανόμενου αριθμού ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η Ιαπωνία μείωσε την ηλικία ψήφου από 20 σε 18 το 2015, δίνοντας το δικαίωμα ψήφου σε 2,4 εκατομμυρίων έφηβους στις επόμενες εκλογές.