Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας υπέγραψαν κοινή συμφωνία σήμερα στη Σιγκαπούρη, στην πρώτη, ιστορική συνάντηση εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου με αρχηγό του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύτηκε για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής χερσονήσου και ο Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Πιονγιάνγκ.

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της Ουάσιγκτον για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, σύμφωνα με τη φωτογραφία του κειμένου που έχει στην διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Reuters τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

  • ΗΠΑ και ΛΔΒΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας) δεσμεύονται να βάλουν σε νέα βάση τις διμερείς τους σχέσεις σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο κρατών για ειρήνη και ευημερία.
  • ΗΠΑ και ΛΔΒΚ θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης, σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
  • Επιβεβαιώνοντας τη διακήρυξη του Πανμουντζόν [αναφορά στη συνάντηση Κιμ-Μουν Τζάε Ιν στη μεθόριο των Βόρειας και Νότιας Κορέας] της 27ης Απριλίου, η ΛΔΒΚ δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
  • ΗΠΑ και ΛΔΒΔ δεσμεύονται για την ανάκτηση των σορών των αιχμαλώτων πολέμου και των πεσόντων περιλαμβανομένου και του άμεσου επαναπατρισμού όσων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Ερωτηθείς νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος εάν η Βόρεια Κορέα συμφώνησε στην αποπυρηνικοποίησή της, ο Τραμπ απάντησε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει «πολύ σύντομα».

Σημειώνεται ότι, ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 11:00 ώρα Ελλάδος.