Στη Σιγκαπούρη βρίσκονται Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ για την ιστορική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Σύμφωνα με τον Μάικ Πομπέο, η Ουάσιγκτον θα προσφέρει στον Κιμ εγγυήσεις ασφαλείας «χωρίς προηγούμενο», ώστε να δεσμευθεί στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις των διπλωματικών αντιπροσωπειών υπό το άγρυπνο βλέμμα χιλιάδων εκπροσώπων του Τύπου. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο νησί Σεντόζα.
Στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει το είδος των εγγυήσεων ασφαλείας που θα προταθούν στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, υποστήριξε ότι θα «πηγαίνουν πολύ πιο μακριά από τη συμφωνία του 2005», η οποία προέβλεπε την υπόσχεση μη επίθεσης, ούτε με συμβατικά ούτε με πυρηνικά όπλα.
Ωστόσο τόνισε ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να δώσουν τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις ώστε η Βόρεια Κορέα να δεσμευθεί στην αποπυρηνικοποίηση. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις ενέργειες που θα παρέχουν επαρκή βεβαιότητα στην Πιονγιάνγκ ότι η αποπυρηνικοποίηση δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες».
Η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, προσέρχεται στις συνομιλίες με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου «μόνιμου μηχανισμού διατήρησης της ειρήνης» χαιρετίζοντας μια «νέα εποχή» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Παρασκηνιακά, αυτό που θα επιδιώξει ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι η αποδοχή της κυβέρνησής του από τη διεθνή κοινότητα και η προσέλκυση επενδύσεων.
Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιδιώξει στο τέλος των διαπραγματεύσεων να πετύχει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και μια συνολική συμφωνίας ειρήνης στη Κορεατική Χερσόνησο.
Ο ρόλος Πομπέο
Κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Κιμ στην Πιονγιάνγκ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για «ουσιαστικές και λεπτομερείς» συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, παραμονή της συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είπε πως οι προπαρασκευστικές συνομιλίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό και «προβλέπουμε ότι θα οδηγηθούν στη λογική τους κατάληξη ακόμη πιο γρήγορα απ’ ό,τι προβλέπουμε».
Τόνισε ότι η συνάντηση Τραμπ-Κιμ αποτελεί μια «χωρίς προηγούμενο ευκαιρία να αλλάξει η τροχιά της σχέσης μας και να φέρει ειρήνη και ευημερία» στη Βόρεια Κορέα.
Παρ’ όλα αυτά υποβάθμισε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί ταχεία πρόοδος.
Υποστήριξε ότι η σύνοδος θα θέσει το πλαίσιο για «τη σκληρή δουλειά που θα ακολουθήσει», επιμένοντας πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να κινηθεί προς την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση.
«Οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας θα παραμείνουν μέχρι τότε», είπε ο Μάικ Πομπέο, και προειδοποίησε: «Αν η διπλωματία δεν κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση… τα μέτρα αυτά θα αυξηθούν».
Οι λεπτομέρειες της συνάντησης
Η συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί στο νησί Σεντόζα. Η διάρκεια των συνομιλιών δεν έχει γίνει γνωστή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το ιστορικό τετ α τετ των δύο ηγετών θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης (09.00 τοπική ώρα και 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα αναχωρήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας για την πατρίδα του.
Μετά τη συνάντηση θα αναχωρήσει και ο Ντόναλντ Τραμπ για τις ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, αποκλείοντας δεύτερη ημέρα συνομιλιών.
Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί έχει στρέψει τα βλέμματα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών οργανισμών. Πάνω από 3.000 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη Σιγκαπούρη προκειμένου να καλύψουν το γεγονός, ενώ ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας.
Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα καταλήξει σε μια σύντομη και αόριστη δήλωση για την «αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» αφήνοντας χρόνο στους διπλωμάτες να διαπραγματευτούν: τι θα σημαίνει στην πράξη μια πιθανή συμφωνία.
Πεκίνο και Σεούλ «ελπίζουν» για θετικό αποτέλεσμα
Ενημερώνοντας δημοσιογράφους εν όψει της συνόδου της Σιγκαπούρης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε ότι η το Πεκίνο «ειλικρινά ελπίζει η συνεδρίαση να εξελιχθεί ομαλά, να φέρει θετικά αποτελέσματα και να διευκολύνει τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης και πολιτικής επίλυσης στην κορεατική χερσόνησο».
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο της Σεούλ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν.
Όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο Μουν Τζε Ιν, αν και είναι αισιόδοξος για την επιτυχία της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, δεν θα σημάνει τίποτα άλλο παρά την έναρξη μιας «μακράς διαδικασίας».
«Η βαθιά ριζωμένη εχθρική σχέση και το θέμα με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο με μια πράξη σε μια συνάντηση μεταξύ ηγετών», είπε.
«Ακόμη και μετά την έναρξη του διαλόγου από τους δύο ηγέτες, θα χρειαστούμε μια μακρά διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έναν χρόνο, δύο χρόνια ή και περισσότερο ακόμη προκειμένου να επιλυθούν πλήρως τα θέματα», επισήμανε ο Μουν.