Ενδιάμεσους» προκειμένου να κρύψουν το μαύρο χρήμα μέσω υπεράκτιων εταιρειών φέρονται να χρησιμοποιούσαν εμπλεκόμενοι πολιτικόι στο σκάνδαλο Novartis, όπως προκύπτει από την πορεία του χρήματος. Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες το περιοδικό Politico, στην διαδικτυακή του έκδοση, παρουσίασε ρεπορτάζ σχετικά με τις έρευνες για το σκάνδαλο Novartis, σημειώνοντας, επικαλούμενο πηγές από την Εισαγγελία Διαφθοράς, πως διώξεις αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα Σελίδα», τα νέα ευρήματα φαίνεται πως «δένουν» τις κατηγορίες της δικογραφίας για χρημοτισμό και πολιτικών προσώπων.Σε κλίμα μυστικότητας οι ελληνικές αλλά και οι αμερικανικές Αρχές προχωρούν την έρευνα των λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων στο σκάνδαλο της Novartis, βασιζόμενοι στη χρυσή ρήση «follow the money»

Η πορεία του χρήματος δείχνει ότι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο πολιτικοί -κάποιοι, μάλιστα ήταν και ιδιαίτερα απρόσεκτοι- χρησιμοποιούσαν ενδιάμεσα πρόσωπα προκειμένου να κρύψουν μέσω υπεράκτιων εταιρειών, με έδρα την Ελβετία και άλλους φορολογικούς παραδείσους τα μαύρα χρήματα που εισέπρατταν από την εταιρεία Novartis.

Το κομβικό σημείο των ερευνών, όπως αναφέρεται, είναι αν οι συνεργάτες τους θα τους «αδειάσουν» υποδεικνύοντάς τους ως δικαιούχους των λογαριασμών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ένας από τους εμπλεκόμενους εντοπίστηκε με βάση ευρήματα σε πολύ στενό του πρόσωπο, που ήταν συνεργάτης του καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου, όταν δηλαδή ο πολιτικό είχε κρίσιμο ρόλο για την πολιτική του φαρμάκου. Το συγκεκριμένο πρόσωπο βρέθηκε με λογαριασμό στην Ελβετία, ο οποίος απο έρευνες των αμερικανικών Αρχών έχει εντοπιστεί να δέχεται χρήματα κεντρικά από την πολυεθνική εταιρεία και ιδιαίτερα από τις υπεράκτιες εταιρείες που διατηρούσε
για τα μαύρα ο πολυεθνικός κολοσσός,

Ως δικαιούχος του λογαριασμού εμφανίζεται άλλη εταιρεία, που έχει έδρα φορολογικό παράδεισο, αλλά έχει ιδρυθεί από γνωστό «οφσαράκια», ο οποίος είναι εμπλεκόμενος και σε εξοπλιστικό σκάνδαλο. Το περίεργο είναι ότι ο συγκεκριμένος έχει εμφανιστεί τουλάχιστον τέσσερις φορές μπροστά στις ελληνικές διχαστικές Αρχές (ανακριτές και δικαστήρια) και έχει φύγει σαν.. κύριος, χωρίς να του επιβληθεί ούτε καν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Όπως αναφέρει η Νέα Σελίδα, στους έμπειρους ποινικολόγους που χειρίζονται την υπόθεση είναι γνωστό ότι αποκαλείται «προστατευόμενο είδος», αφού γνωρίζει πολλά και για άλλους εμπλεκόμενους σε παραδικαστικά σκάνδαλα!

Ο δεύτερος εμπλεκόμενος πολιτικός έχει εντοπιστεί από συνεργάτη του, ο οποίος εμφανιζόταν απολύτως απρόσεκτος τόσο στο άνοιγμα λογαριασμών όσο και στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, Ο συγκεκριμένος συνδέεται με λογαριασμό μεσάζοντα, ο οποίος έχει απασχολήσει και με άλλο τρόπο τις Αρχές παλαιότερα και εμφανίζεται να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο εν μέσω κρίσης, χωρίς να δικαιολογείται από το είδος των υπηρεσιών που προσέφερε, αλλά κυρίως με τις φημολογούμενες σχέσεις του με το υπουργείο Υγείας.

Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας, είναι ο αδύναμος κρίκος σε μια αλυσίδα αγοραπωλησιών ακινήτων, οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη λίγα χρόνια αφού ο πολιτικός διετέλεσε υπουργός. Τα ακίνητα άλλωστε -ένα από αυτά βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πάλη- ήταν φαίνεται η αδυναμία τou συγκεκριμένου πολιτικού. Σήμερα, μάλιστα, ο άλλοτε στενός συνεργάτης φαίνεται να απειλεί με εκμυστηρεύσεις σε τρίτα πρόσωπα ότι «αν με εμπλέξουν, θα τα πω όλα».

Κρίσιμο ρόλο όμως στην αποκάλυψη της κυκλοφορίας των μιζών φαίνεται ότι παίζει κι άλλο ακίνητο, αυτή τη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικανικές Αρχές εμφανίζονται να έχουν εντοπίσει ξέπλυμα πολιτικού χρήματος μέσω ακινήτων στις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, όπως γράφει η «Νέα Σελίδα», υπάρχει «βαθύ λαρύγγι», τρίτος επιχειρηματίας, ο οποίος εμφανίστηκε σε πορεία χρήματος της Novartis και ο οποίος εκλήθη να δικαιολογήσει την αγορά ακινήτου στις ΗΠΑ

Προ του κινδύνου να του κατασχεθούν λογαριασμοί και ακίνητα, μίλησε και τα είπε άλα. Το περίεργο είναι όη για την κατάθεσή του έχουν μεν ενημερωθεί οι ελληνικές Αρχές, δεν έχει όμως ακόμα φτάσει και στα ελληνικά εισαγγελικά γραφεία. Σημειώνεται πως το πρόσωπο αυτό εμπλέκεται και με γνωστό νομικό με πολιτικές διασυνδέσεις.

Ίχνη σε λίστες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για όλα αυτά τα πρόσωπα υπάρχουν ίχνη σε λίστες που ερευνώνται από τις ελληνικές Αρχές (Λίστα Λαγκάρντ, Panama και Paradise Papers), οι οποίες τελικά περιέχουν όλη την κυκλοφορία του μαύρου πολιτικού χρήματος. Τα στοιχεία αυτά είναι μεταξύ εκείνων που πρόσφατα έφτασαν στην Ελλάδα με cd από τη Γέρμανία – και μάλιστα κεντρικά από το Βερολίνο – και έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί αποσπασματικά στον ελληνικό Τύπο.

Πλέον η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σε συνεργασία με τις αμερικανικές Αρχές επιχειρεί να λύσει τον γρίφο και να συνδέσει τα στοιχεία, τα οποία καταρχάς έδειχναν ότι υπέκρυπταν φοροδιαφυγή, αλλά τώρα υποδεικνύεται ότι ήταν στοιχείο που οδηγούσαν σε ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος. Μεταξύ αυτών είναι και υπεράκτια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία οδηγεί σε επικοινωνιολόγους – διαφημιστές που εμπλέκονται και σε άλλα σκάνδαλα, όπως αυτό της Siemens.