«Το 15ο περιφερειακό συνέδριο θα αποτελέσει την αφετηρία ενός κοινωνικού συμβολαίου για την υλοποίηση του οποίου θα κληθούμε να συμβάλουμε όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας» τόνισε στην ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου κ. Γ. Μαραγκός που επεσήμανε ότι στην διάρκεια του αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την διαδικασία οικονομικής ανασυγκρότησης.

Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα στην διάρκεια του συνεδρίου , τόνισε ο δήμαρχος Ερμούπολης ο οποίος αναφερόμενος στο γεγονός ότι στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν δύο αναπτυξιακά συνέδρια (ένα στη Ρόδο και ένα στη Σύρο) είπε πως αυτό δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης στο θέμα της νησιωτικότητας.

Αναφερόμενος στο θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου ο κ.Μαραγκός τόνισε ότι «περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις» ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να συμβάλουν στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την αυτοδιοίκηση για να αρθεί η αδικία που υπήρξε σε βάρος των νησιών με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

«Αυτός ο τόπος έχει δώσει πολλά, έχει να πει πολλά και να δώσει ακόμα πιο πολλά» τόνισε στην ομιλία του στο Απολλώνιο Θέατρο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος αναφερόμενος στην συνεισφορά των νησιών του Νοτίου Αιγαίου στην εθνική οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά για τα οποία από την πλευρά της περιφέρειας έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία και με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε επίσης την δυσαρέσκεια του για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ επισημαίνοντας ότι η σχετική απόφαση του 2015 «τραυμάτισε πάρα πολύ τα νησιά» και ότι επρόκειτο για μία λάθος απόφαση.

Για την φετινή τουριστική περίοδο ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι για τα περισσότερα νησιά ο περασμένος μήνας «ήταν ο καλύτερος Μάιος όλων των εποχών» ενώ τόνισε ότι η σεζόν του 2018 θα είναι εξαιρετική.