Εντός των ημερών θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δηλώσεις του δεύτερου, ενώ υπάρχει καθημερινή επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά και έντονο παρασκήνιο, με πρωταγωνιστές μεγάλες δυτικές χώρες, που πιέζουν, όπως και ο χρόνος για λύση στο «Μακεδονικό».

Το κρίσιμο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα είχε αναβληθεί πριν λίγες μέρες μετά από εμπλοκή στις διαβουλεύσεις, αλλά σήμερα ο ηγέτης της γειτονικής χώρας  εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ζήτημα, όπως έκανε χθες και ο Νίκος Κοτζιάς.

Σε ερώτηση σχετικά με τρεις προτάσεις, που κατέθεσε στο τράπεζι το αλβανόφωνο κόμμα DUI, ο Ζάεφ δεν απάντησε αλλά σχολίασε πως «το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο» και πως παραμένει «πολύ προσεχτικός».

Θεωρεί επίσης ότι «η διαδικασία είναι κοντά στο τέλος της, το οποίο θα είναι επιτυχημένο». Πρόσθεσε ότι «όταν έχουμε όλες τις πληροφορίες θα τις δημοσιοποιήσουμε αμέσως και τελικά ο λαός θα αποφασίσει με δημοψήφισμα».

Οι δηλώσεις Ζάεφ έρχονται μετά τη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγες ημέρες θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ και τόνισε ότι τα Σκόπια παίρνουν μία δύσκολη και δίκαιη απόφαση που απαιτεί μεγάλο πολιτικό θάρρος, μεγάλη πολιτική ωριμότητα.

Ο Νίκος Κοτζιάς

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς για τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι, Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, είπε ότι το Vardarska Makedonija το απέκλεισαν εξαρχής τα Σκόπια και υπογράμμισε ότι «αυτό που είναι το κύριο για  εμάς είναι να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα Σκόπια-  που ως κράτος θα φέρει σε μια σύνθετη ονομασία τη λέξη “Μακεδονία”- και τη Μακεδονία τόσο την σημερινή ελληνική όσο και της αρχαιότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της οποίας είμαστε οι φορείς της».

Σχετικά με τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, ο υπουργός εξήγησε ότι «αν το όνομα κατοχυρωθεί διεθνώς- και αυτό θα κάνουμε- στις διακρατικές σχέσεις, στις σχέσεις τους με τους διεθνείς οργανισμούς, στις σχέσεις τους μαζί μας, σε όλα τα επίσημα ντοκουμέντα που θα βγαίνουν στο εξωτερικό και διεθνώς θα είναι δεσμευμένοι με την σύνθετη ονομασία».

Αποκάλυψε δε ότι στη συμφωνία υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και ότι αυτή είναι 20 σελίδων, ενώ στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν μία με δύο σελίδες μόνο. Δήλωσε ότι υπήρχαν κυβερνήσεις που δεν είχαν ούτε καν σχέδιο συμφωνίας αλλά «έλεγαν στον διεθνή παράγοντα να μην γίνει συμφωνία αλλά να βρεθεί ένας τρόπος να ληφθεί η απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο η ελληνική πλευρά θα υλοποιούσε στη συνέχεια».

Όπως είπε, αυτά ανακάλυψε προσφάτως στα αρχεία του ΟΗΕ σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν στα αρχεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών». Απαντώντας δε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ελλιπή ενημέρωση και “μυστική διπλωματία”,  ανέφερε ότι υπήρξαν τέσσερις επίσημες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, τέσσερις επίσημες ενημερώσεις σε διάστημα πέντε μηνών.

Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη, μετά μια ενδεχόμενη συμφωνία, τόνισε καταρχήν ότι υπάρχει θέληση και από τις δυο ηγεσίες να βρεθεί μια λύση συμβιβαστική. Όσον αφορά στα επόμενα βήματα από τη Βουλή των Σκοπίων- και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το οποίο βάσει  του νόμου τους απαιτεί τουλάχιστον δύο μήνες για την δημόσια διαβούλευση. Όσον αφορά τις συνταγματικές αλλαγές που έπονται του δημοψηφίσματος, ο Ν. Κοτζιάς έκανε την εκτίμηση ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι βουλευτές της χώρας θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη λαϊκή βούληση των πολιτών τους.

«Όταν τα Σκόπια αποφασίζουν να κάνουν δημοψήφισμα είναι ολοφάνερο ότι ο κύκλος της επικύρωσης με τη δική τους απόφαση επεκτείνεται πέραν του κοινοβουλίου» είπε ο κ. Κοτζιάς και εξήγησε ότι στην ελληνική Βουλή το θέμα θα έρθει όταν η συμφωνία θα έχει όλες αυτές τις προϋποθέσεις επικύρωσης που θα προβλέπει συμφωνία, και όχι πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια.