Την καλύτερη μαθητική εικονική επιχείρηση βράβευσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η μαθητική επιχείρηση ‘’Helme.t” από τα εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα, κέρδισε το πρώτο βραβείο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» και το εισιτήριο για τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, στις 16-18 Ιουλίου στο Βελιγράδι.

«Μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό ζείτε μία τριπλή μοναδική εμπειρία. Πρώτον την εμπειρία του εξ απαλών ονύχων, πώς κανείς μαθαίνει να αναπτύσσει την προσωπικότητά του, μέσα από την οικονομική του δραστηριότητα. Το ίδιο το Σύνταγμά μας, ορίζει ότι η ανάπτυξη προσωπικότητας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη θεμελιώδης αρχή και θα δείτε ότι στο άρθρο 5 παρ. 1 ορίζει την ανάπτυξη προσωπικότητας ως συμμετοχή μεταξύ άλλων και κατεξοχήν στην οικονομική ζωή της χώρας. Αυτό μην το υποτιμάτε. Αυτή η λέξη του Συντάγματος, αυτή η διατύπωση δείχνει πόση σημασία δίνει το ίδιο μας το Σύνταγμα στην οικονομική ελευθερία και γενικότερα στην επιχειρηματικότητά μας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η δεύτερη εμπειρία αφορά το ευ αγωνίζεσθαι μέσα από το οποίο φτάσατε εδώ που φτάσατε, δηλαδή τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Μαθαίνετε από αυτή την ηλικία ότι η διάκριση είναι θέμα υγιούς ανταγωνισμού, γιατί ο υγιής ανταγωνισμός σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία σε αυτόν που είναι άριστος να το αποδεικνύει. Αρκεί όμως; Κι εδώ θέλω να το παρατηρήσουμε όλοι, ιδίως όσοι διαχειριζόμαστε τις τύχες αυτού του τόπου, εδώ υπάρχει ένας βασικός κανόνας που πρέπει να θυμόμαστε όλοι. Ότι ο υγιής ανταγωνισμός οδηγεί στην αριστεία όταν δίνουμε σε όλους τους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Αυτή είναι η πραγματική αρχή της ισότητας. Όλοι να έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία κι από εκεί και πέρα να αποδείξει καθένας τις ικανότητές του. Εκεί αναδεικνύεται η πραγματική αριστεία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Και θέλω να σας παρακαλέσω για κάτι, γιατί ως λαός κουβαλάμε από χρόνια ένα κακό μέσα μας, κι αυτό λέγεται φθόνος. Πρέπει να τον αποβάλουμε, πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε στον καλύτερο ότι είναι καλύτερος. Με τον τρόπο αυτόν γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι ως χαρακτήρες κι ο υγιής ανταγωνισμός σάς το δείχνει. Εσείς που φτάσατε μέχρι εδώ, έχετε βέβαια την ανάγκη να σας αναγνωρίσουν οι άλλοι ότι φτάσατε δικαίως μέσα από τις ικανότητές σας».

Επιπλέον ο ΠτΔ συμπλήρωσε: «Υπάρχει μία τρίτη πλευρά, η πλευρά της επιχειρηματικότητας αυτή καθ’ αυτή. Έχετε αυτήν την εμπειρία από μικρή ηλικία άσχετα αν θα γίνετε επιχειρηματίες. Έχετε αυτήν την εμπειρία να γνωρίζετε τι σημαίνει επιχειρείν. Το επιχειρείν ως τρόπος δημιουργίας είναι πολύ σημαντικό πράγμα με μία πραγματικά ελεύθερη οικονομία. Κι η ελληνική οικονομία κατά το ίδιο της το Σύνταγμα και τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα, την ευρωζώνη είναι ελεύθερη οικονομία. Ο καθένας δηλαδή μπορεί οικονομικά να δημιουργήσει αρκεί να τηρεί τους κανόνες που προβλέπονται από την πολιτεία. Αντίθετα από το κράτος όπου το όργανο, του κράτους μπορεί να κάνει μόνο αυτό που προβλέπει ο νόμος, η νομιμότητα στον ιδιωτικό τομέα και στο επιχειρείν στον ιδιωτικό τομέα είναι ανάστροφη, μπορεί να κάνεις οτιδήποτε μπορείς για να αναπτύξεις την οικονομική σου δραστηριότητα, αρκεί να μην απαγορεύεται από το νόμο, αρκεί να τηρείς το νόμο. Έτσι λοιπόν η πολιτεία εδώ θέτει τις προϋποθέσεις του επιχειρείν, την εποπτεία του επιχειρείν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθένας μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα».

Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Με απλές λέξεις η σωστή νοοτροπία σε μία πραγματικά ελεύθερη οικονομία, είναι ότι εμπιστευόμαστε από την αρχή αυτόν που θέλει να δημιουργήσει μία επιχείρηση αρκεί να τηρεί τους κανόνες και μόνο αν αποδειχθεί ότι δεν είναι άξιος αυτής της εμπιστοσύνης υφίσταται αυτές τις κυρώσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μία από τις κακοδαιμονίες που αντιμετώπισε η χώρα μας χρόνια ολόκληρα είναι ότι συνέβαινε το αντίστροφο. Με τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει για το επιχειρείν, είναι σαν να λέγαμε στον επιχειρηματία -και ιδίως στον νεαρό επιχειρηματία- δεν σε εμπιστευόμαστε. Σου βάζουμε τέτοιες προϋποθέσεις ώστε σε θεωρούμε από την αρχή ύποπτο προς το επιχειρείν μέχρι να μας αποδείξεις το αντίθετο. Είναι μια στρεβλή αντίληψη, η οποία μας στοίχισε πολλά και σε επίπεδο επενδύσεων». Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε: «Τώρα, σ΄αυτούς τους ορίζοντες που ανοίγονται στον τόπο μας μπροστά μας, κι αφού γίναμε σοφότεροι από τα λάθη του παρελθόντος, καιρός είναι να αντιληφθούμε τι σημαίνει ελεύθερη οικονομία, τι σημαίνει να εμπιστεύεσαι, ιδίως τους νέους ανθρώπους, για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους».