Η ανάγκη επίτευξης προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών, με στόχο τη συγκρότηση του προοδευτικού κοινωνικού και πολιτικού πόλου, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, επισημάνθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης-συζήτησης που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), με ομιλητές τους Νίκο Βούτση, Φώτη Κουβέλη, Χάρη Τσιόκα, στην οποία παρέστη ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ήταν έντονη η συμμετοχή προσώπων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Το πεδίο συγκρότησης προοδευτικών προγραμματικών συγκλίσεων
«Το πεδίο συγκρότησης προοδευτικών προγραμματικών συγκλίσεων είναι παρόν και εμπλουτίζεται συνεχώς» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και σημείωσε πως οι συγκλίσεις αυτές έχουν να κάνουν:
*Με τις διεργασίες, τις ανατροπές και τις προοδευτικές εναλλακτικές που γονιμοποιούνται στην κλίμακα του μεγάλου κάδρου, δηλαδή στην Ευρώπη, στην ΕΕ και ειδικότερα στον Νότο.
*Με την ουσιαστική συζήτηση η οποία μπορεί να εξελιχθεί πάνω στο ολιστικό πρόγραμμα που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και το οποίο ανοίγει για πρώτη φορά όλη την ατζέντα των ζητημάτων και των προτεραιοτήτων που αφορούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη με πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης.
*Με τη διασαφήνιση των θέσεων και την επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης για την επίλυση του εκκρεμούντος θέματος με τη γείτονα FYROM, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή, να αναβαθμιστεί η δυνατότητα της χώρας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, και να ενισχυθεί μία βαλκανική προοπτική συμμετοχής σε μία ΕΕ που θα αλλάζει με κοινωνικές συγκλίσεις, δημοκρατική αρχιτεκτονική και επαναφορά των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης.
*Με την από κοινού υπερψήφιση στη Βουλή σειράς προοδευτικών νομοθετημάτων που αφορούν σε ένα διευρυμένο επίπεδο προσωπικών και κοινωνικών εγγυήσεων, δικαιωμάτων και ελευθεριών, στη σύγχρονη εποχή και προσδιορίζουν μία ανοικτή κοινωνία.
*Με τη σύγκλιση πάνω στα ζητήματα που τίθενται για μία αναγκαία ριζοσπαστική συνταγματική μεταρρύθμιση.
*Με τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης στις αντεργατικές πολιτικές που βρίσκονται στον πυρήνα της ρητορικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
*Με την από κοινού συστηματική προσπάθεια επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης που τόσο ανάγκη έχει ο λαός μας και ιδιαίτερα η νεολαία για το σήμερα και το αύριο της χώρας μετά την έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως «ο διάλογος και οι πρωτοβουλίες επί όλων αυτών των ζητημάτων γίνεται ήδη μέσα στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί προκύπτει από τις πραγματικές ανάγκες αυτής της μακρόχρονης πολύπλευρης κρισιακής περιόδου την οποία βιώσαμε και βιώνουμε».
Να ξεκινήσει από την κοινωνία η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ, Φώτης Κουβέλης, είπε ότι η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια την κοινωνία και αναφέρθηκε στις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που αυτοπροσδιορίζονται ως κέντρο, κεντροαριστερά ή σοσιαλδημοκρατικές, όπως και στον διάλογο κεντροαριστεράς-αριστεράς.
«Ο αγώνας για να σταθεί όρθια η χώρα και η κοινωνία πρέπει να κερδηθεί με κοινωνικά δίκαιους όρους και ουσιαστική προοδευτική πολιτική» τόνισε ο κ. Κουβέλης και συνέχισε: «Στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο χρειάζεται ένας προοδευτικός κοινωνικός και πολιτικός πόλος ο οποίος θα στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια για τη δημοκρατία, τη δίκαιη ανάπτυξη, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους, τις δημοκρατικές τομές και θα συμπαρατάσσεται στην απόκρουση των σχεδίων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των εκφραστών της. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα απαιτείται η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου που θα αντιπαρατίθεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και θα προωθεί την δική του πολιτική για την απόρριψη της λιτότητας, της μείωσης των ανισοτήτων, την εμβάθυνση της δημοκρατίας που πλέον την αμφισβητούν εκ πλαγίου αλλά συστηματικά και πολλές άλλες δυνάμεις, την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους».
«Η αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος της προοδευτικής πολιτικής με αυτονόητο το θετικό αποτέλεσμα υπέρ της κοινωνίας, υπέρ των πολιτών, προϋποθέτει συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων» επισήμανε και απευθύνθηκε ειδικά στη στις κεντρώες, κεντροαριστερές ή σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, λέγοντας πως «οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου δεν μπορούν να νίπτουν τα χείρας τους, πρέπει να απεγκλωβιστούν από τη συμπόρευση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και να αναζητήσουν συγκλίσεις με την αριστερά».
«Οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, οι αναφερόμενες στη σοσιαλδημοκρατία, εάν θέλουν να δικαιώνουν τον αυτοπροσδιορισμό τους ως προοδευτικές και κεντροαριστερές πρέπει να αναζητήσουν συγκλίσεις, να τις αναζητήσουν με την Αριστερά και να κλείσουν το κεφάλαιο της συμπόρευσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τις δυνάμεις που την εκπροσωπούν στη χώρα μας» είπε και συνέχισε: «Οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, είτε αναφέρονται ως κέντρο, είτε ως κεντροαριστερά, είτε ως σοσιαλδημοκρατικές δεν μπορούν να νίπτουν τα χείρας τους. Δικαιώνοντας τον αυτοπροσδιορισμό τους πρέπει να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά και να κλείσουν επί της ουσίας το κεφάλαιο της συμπόρευσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική».
Τόνισε πως χρειάζονται ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συμπλεύσεις και για τον διάλογο της κεντροαριστεράς με την αριστερά σημείωσε ότι «προϋποθέτει την απομάκρυνση της κεντροαριστεράς, με τα διάφορα ονόματα της, από τη σημερινή πολεμική ατμόσφαιρα που επιλέγει η Νέα Δημοκρατία».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η ομαλοποίηση των σχέσεων της κεντροαριστεράς με την αριστερά δεν αντιστρατεύεται τις προσπάθειες αυτοπροσδιορισμού της, ούτε οδηγεί στον ετεροκαθορισμό της από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ειδικότερα για τη σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε: «Η σοσιαλδημοκρατία απομαγευμένη πλέον και με γνώση των αποτελεσμάτων της ακραίας λιτότητας και της ευρωπαϊκής κρίσης οφείλει να αυτοπροσδιορίσει την πολιτική της να την οργανώνει με ουσιαστικό προοδευτικό περιεχόμενο και να μετατοπιστεί προς τα αριστερά. Να απεγκλωβιστεί, με άλλα λόγια, από το νεοφιλελευθερισμό, στην ευρωπαϊκή εκδοχή του, στον οποίο συνέπραξε και εκ των πραγμάτων ανέδειξε ως την “αναγκαία πολιτική”. Η αντίθεση και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής όχι μόνο παραμένει, αλλά καταγράφεται με μεγαλύτερη ένταση και συνεχώς διευρύνεται από τις οικονομικές συνθήκες, τις κοινωνικές ανισότητες και βεβαιότατα τις ανάγκες των πολιτών. Οι σοσιαλδημοκράτες το 2000 είχαν την κυβερνητική εξουσία σε 12 από τις 15 χώρες, αλλά δεν μείωσαν τις ανισότητες και δεν υπερασπίστηκαν το κοινωνικό κράτος. Η απώλεια δε της εκλογικής τους δύναμης είναι συνεχής σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις εάν θέλουν να είναι πράγματι προοδευτικές δεν μπορούν να παραμένουν δέσμιες της συνέργειας τους στην άσκηση της συντηρητικής πολιτικής και να παρατηρούν ανενεργές τη σύγκρουση και τον τεμαχισμό που συντελείται στον ιστό των κοινωνιών».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία δεν θα επηρεάσει τα χαρακτηριστικά της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, διότι, όπως είπε, δεν θα θελήσει η Ευρώπη να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο, όταν το μόνο που έχει να δείξει είναι η ελληνική έξοδος από την κρίση.
Δήλωσε, ακόμα, ότι “ανατρίχιασε” όταν άκουσε τον πρόεδρο της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ να λέει ότι δεν χρειάζονται οι κλαδικές συμβάσεις, πρέπει να στραγγαλιστεί η έννοια της επεκτασιμότητας και θα σκεφτεί εάν πρέπει να γίνει ανακαθορισμός του κατώτατου μισθού και τι θα γίνει με τις συντάξεις.
Να πάρει χαρακτήρα κινήματος η πρωτοβουλία
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Τσιόκας, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, γιατί, όπως είπε, «μπορεί να ξεπερνά τα στενά μικροκομματικά τείχη του τακτικισμού, φιλοδοξεί να συμβάλει προκειμένου να ξανασυνδεθεί η σχέση της κοινωνίας με τα περιεχόμενα της πολιτικής και δείχνει το μέγεθος της ενεργού πληθυντικής αριστεράς και της αυτονομίας των ιδεών της».
«Ο στόχος είναι να αντικατασταθούν οι παρά φύση συμμαχίες «αξιωματούχων της εξουσίας» για τη συντήρηση του διχαστικού νεοφιλελευθερισμού, από τον ανταγωνισμό, την άμιλλα και τη σύνθεση των δυνάμεων και των κινήσεων της πληθυντικής αριστεράς (σοσιαλιστών ,ριζοσπαστών, κομμουνιστών, οικολόγων και προοδευτικών πολιτών) για τα περιεχόμενα ενός νέου σύγχρονου προοδευτικού προγραμματικού πόλου» υπογράμμισε.
«Η επιδίωξη είναι να γίνει αλλαγή σελίδας. Από την φάση του ξεπερασμένου και άγονου πλέον πολιτικά, κοινωνικά και παραγωγικά δικομματισμού , να περάσουμε στην νέα εποχή του γόνιμου και αντιπροσωπευτικού στα κοινωνικά ζητούμενα διπολισμού» σημείωσε και συνέχισε: «Στον διάλογο για το κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο μιας προοδευτικής προγραμματικής σύγκλησης, συμμετέχουμε και εμείς ως πολίτες που έχουμε αναφορά στον σοσιαλιστικό χώρο.
Εμπνεόμαστε από τις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη που ο Ανδρέας Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ σηματοδότησαν. Ο ανταγωνισμός και η σύνθεση ιδεών , προγραμμάτων και πολιτικών για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου απέναντι στο νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό , είναι στη μήτρα της ύπαρξης μας! Είναι η νέα αφετηρία , με αυτοκριτική , για την κοινωνική επανασύνδεση.
Η κριτική μας στάση για τις σημερινές διεργασίες και τις διαχειριστικές συντηρητικές διολισθήσεις δε θολώνει τη μεγάλη εικόνα.
Αντίθετα. Γίνεται επίκαιρος στόχος αγώνα , με σεβασμό στην πολιτική αυτονομία και την οργανωτική αυτοτέλεια , να διαμορφωθούν επιτέλους αξιόπιστα οι όροι να υπάρξει η συνάντηση προγραμματικού χαρακτήρα με κοινωνική συμπαράταξη των δυνάμεων του προοδευτικού πόλου για την επόμενη μέρα. Ευθύς εξαρχής λοιπόν υπογραμμίζουμε πως παραμένουμε αταλάντευτα στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Με όποιο πολιτικό κόστος , έχουμε αρνηθεί να υπηρετήσουμε επιλογές που εγκλωβίζουν τον πολιτικό μας χώρο σε μια νεοφιλελεύθερη στρατηγική, αντίπαλη των αξιών, των αρχών και του εθνικού σχεδίου με συνοχή. Διευκρινίζουμε δε, πως είναι μακριά από τις προθέσεις μας η οποία πολιτική συναλλαγή ,η θεσιθηρία και νόθευση της πολιτικής μας ταυτότητας. Γιατί η πληθυντική αριστερά δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγκροτείται ως άθροισμα επιβίωσης αξιωματούχων, αλλά ως σχηματισμοί, δυνάμεις διασυνδεδεμένες με την κοινωνική διεργασία, αντιπροσώπευση και ανάγκη. Και είναι τουλάχιστον άστοχο , αν όχι υστερόβουλο το επιχείρημα που προβάλουν αξιωματούχοι του κυβερνητισμού ,ότι δήθεν είναι ολέθριο για τα κόμματα του προοδευτικού πόλου , να θέτουν κόκκινες γραμμές στη συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».
Ο κ. Τσιόκας ζήτησε να υπάρξει συνέχεια στην πρωτοβουλία και να αποκτήσει χαρακτηριστικά κινήματος.
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, παρατήρησε: «Στις μέρες μας γίνεται πολύπλευρα εμφανές πως με αγαστή συμπόρευση δυνάμεων της παρασιτικής οικονομίας, της διαπλοκής, των πολιτικών τους εκφράσεων και τμήματος των ΜΜΕ που ελέγχουν, επιδιώκεται την επομένη μέρα των μνημονίων να μην υπάρχει σαφής πολιτική κατεύθυνση για την χώρα και τους πολίτες. Συνταγογραφείται, μάλιστα, η “εθνική συνεννόηση” ως λύση συνέχειας της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Γι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία – να γίνεται εξίσου πολύπλευρα εμφανές -ότι αυτές οι πρωτοβουλίες δεν είναι εκλογικίστικος τακτικισμός συσπείρωσης της κυρίαρχης σήμερα δύναμης του προοδευτικού πόλου, πολύ περισσότερο πρόθεση σφετερισμού δυνάμεων της κατακερματισμένης αριστεράς. Η οριογραμμή συγκρότησης του προοδευτικού πόλου θα δείχνει πως αποτελεί πολιτική ανωμαλία η επιστροφή σε κυβερνητικά σχήματα με συμμετοχή της ΝΔ . Η ακόμα σε κυβερνήσεις με θολά σχήματα συγκρότησης,τεχνοκρατών,που θα αντλούν την νομιμοποίηση από πλειοψηφίες χωρίς καθαρό προσανατολισμό κυβερνητικού πλαισίου. Όχι, λοιπόν, στα σχήματα που στον πυρήνα τους έχουν- πέρα από τις συναλλαγές προθύμων αξιωματούχων- το ‘πλυντήριο’ για τη συνέχιση του νεοφιλελευθερισμού, των μονόπλευρων δημοσιονομικών πολιτικών λιτότητας και εκποίησης της παραγωγικής βάσης. Πρέπει να οραματιστούμε την επόμενη μέρα στη πατρίδα μας. Να τη σχεδιάσουμε. Εμείς οι σοσιαλιστές, πνευματικά και πολιτικά τέκνα του Ανδρέα Παπανδρέου, ξέρουμε καλά ότι οι παρακαταθήκες του αφορούν τον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο. Το αξιακό πλαίσιο που διαμόρφωσε η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη είναι επίκαιρο και στις μέρες μας για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία κοινωνική απελευθέρωση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Η άθροιση προσωπικών στρατηγικών και επιδιώξεων, δεν συνιστά εναλλακτική πολιτική πρόταση που να αφορά τους πολίτες που γαλουχήθηκαν και παραμένουν στο αξιακό πλαίσιο της 3ης Σεπτέμβρη».
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο συντονιστής Θεσσαλονίκης της ΕΚΙΕΑ, Βαγγέλης Ζορκάδης, είπε ότι το δίλημμα στις εκλογές θα είναι πρόοδος ή συντήρηση και η αριστερά είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί την αναγέννηση της χώρας.
Στην παρέμβαση του ο συντονιστής της Ν.Ε Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Δουίτσης, τόνισε πως υπάρχουν πεδία που προσφέρονται για την επίτευξη συνεργασιών και συγκλίσεων.
Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Ρία Καλφακάκου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευρύτατου προοδευτικού και δημοκρατικού μετώπου, ενόψει των δημοτικών εκλογών, και απευθυνόμενη στον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, επισήμανε πως “η συμπόρευση δεν σημαίνει ούτε ταύτιση, ούτε υποταγή”.
Παρατήρησε, ακόμα, πως “ο κ. Μπουτάρης δεν είναι ο ένας και ο μόνος που μπορεί να κρατήσει τη δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη”, ενώ υπενθύμισε ορισμένες προτάσεις της δημοτικής παράταξης που υλοποιήθηκαν από τη διοίκηση Μπουτάρη.
Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Αριστερών Δημοκρατών, Αντώνης Μιχαλάκης, ο Ηλίας Θεοδωρίδης και ο Κώστας Μαμέλης.
Παραβρέθηκαν ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Τσεκούρας, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αρης Καζάκος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας επί ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χαλβατζόγλου, ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ οι Κώστας Μαμέλης, Δημήτρης Λαζαρίδης, Γιώργος Μεταξάς, πρώην στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ οι Παναγιώτης Δαδούδης, Χρόνης Κουσαλίδης, ο γραμματέας της Κίνησης “ΠΡΑΤΤΩ” Κώστας Καραχάλιος κ.α.