«Τελεσίγραφο» στο Ισραήλ έστειλε η EBU προειδοποιώντας την κυβέρνηση του Τελ Αβιβ ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2019 θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Κύπρο ή την Αυστρία, αν οι χώρες μποϊκοτάρουν το διαγωνισμό τον επόμενο χρόνο.

Την είδηση μετέδωσε το ισπανόφωνο κανάλι Formula TV και αναπαράγεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» την είδηση επιβεβαιώνουν και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι η EBU προειδοποίησε τον εθνικό ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα KAN ότι υπάρχει πιθανότητα το Ισραήλ να μην φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τον επόμενο χρόνο.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι αρκετές χώρες ήρθαν σε επαφή με την EBU προκειμένου να εκφράσουν την απογοήτευσή τους σχετικά με την πιθανή πόλη υποδοχής του επόμενου διαγωνισμού (Ιερουσαλήμ), συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισλανδίας. Πολλές χώρες δήλωσαν στην EBU ότι δέχονται ισχυρές πολιτικές πιέσεις και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού, εάν αυτός πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ λόγω της πολιτικής σύγκρουσης με την Παλαιστίνη.

Η Netta Barzilai έριξε την … βόμβα

Αφορμή για όλη αυτ΄λην την συζήτηση στάθηκε η δήλωση που έκανε  λίγα δευτερόλεπτα μετά την νίκη της η 25χρονη Netta Barzilai στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Η εκπρόσωπος του Ισραήλ άναψε κυριολεκτικά φωτιές με την φράση της: «Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ»!

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που διαλέξατε το διαφορετικό, σας ευχαριστώ τόσο πολύ που αποδέχεστε τις διαφορές μεταξύ μας. Αγαπώ την πατρίδα μου, την επόμενη φορά στην Ιερουσαλήμ» ήταν η πλήρης δήλωσή της.

Γιατί υπάρχει πρόβλημα

Η αρχή της Eurovision είναι ότι ο διαγωνισμός γίνεται στην πρωτεύουσα της νικήτριας κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό χώρας. Για την διεθνή κοινότητα όμως πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι το Τελ Αβιβ, ενώ η Ιερουσαλήμ διέπεται από ένα ειδικό καθεστώς.

Πριν λίγους μήνες άλλωστε, όταν ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ υπήρξε τεράστια διεθνής αντίδραση, ενώ μόλις δύο ημέρες μετά τον διαγωνισμό της Eurovision, κατά την μεταφορά της πρεσβείας η Γάζα ποτίστηκε με αίμα Παλαιστινίων που αντιδρούσαν στην απόφαση.

Με δεδομένο ότι ο ΟΗΕ θεωρεί ότι το καθεστώς της ιερής πόλης θα πρέπει να καθοριστεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, την ισραηλινή και την παλαιστινιακή, πολλές χώρες αντιδρούν στην προσπάθεια της Netta να προκαταλάβει τις εξελίξεις.