Μια «σειρά αθετημένων υποσχέσεων» από τη Βόρεια Κορέα έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος για να αιτιολογήσει την ακύρωση της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουνίου μεταξύ του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Όπως τόνισε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας, που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο Τραμπ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη σύνοδο αφού η Πιονγκιάγνκ αθέτησε μια σειρά υποσχέσεων και διέκοψε την απευθείας επικοινωνία με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο αξιωματούχος επικαλέστηκε μια ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας που εκδόθηκε νωρίτερα χθες, με την οποία προειδοποιούσε ότι είναι έτοιμη για μια πυρηνική αναμέτρηση με την Ουάσινγκτον.

«Αυτή η περίεργη έλλειψη κρίσης, σε συνδυασμό με αθετημένες υποσχέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και η διακοπή της απευθείας επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, υποδεικνύουν μια βαθιά έλλειψη καλής πίστης», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Υπάρχει μια σειρά αθετημένων υποσχέσεων που οδήγησε τις ΗΠΑ να σταματήσουν».

Παρά το αρχικά πολύ θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, τις τελευταίες ημέρες είχαν αρχίσει να διαφαίνονται κάποια «σύννεφα» σχετικά με την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Η Βόρεια Κορέα διέκοψε τις συνομιλίες με τη Νότια εξαιτίας κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που η δεύτερη πραγματοποίησε με τις ΗΠΑ.

Ακολούθησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με τις οποίες έλεγε ότι η Β. Κορέα θα μπορούσε να καταλήξει σαν τη Λιβύη, εάν δεν κατέληγε σε συμφωνία για τα πυρηνικά με την Ουάσινγκτον.

«Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρικότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό» γράφει, μεταξύ άλλων, ο Ντόναλντ Τραμπ στην επιστολή ματαίωσης της συνάντησης που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Λευκός Οίκος.