Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει τους επικριτές του να τον ακολουθούν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, έκρινε σήμερα δικαστής ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η δυνατότητα να αντιδράει κανείς στα συχνά προεδρικά tweet, σχολιάζοντάς τα, εντάσσεται στην άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, το οποίο προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος, ήταν το σκεπτικό της απόφασης της δικαστού Ναόμι Ράις Μπατσγουόλντ.

Με άλλα λόγια, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέπεσε σε σφάλμα μπλοκάροντας ορισμένους από τους πιθανούς «ακολούθους» του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter @realDonaldTrump, τον οποίο ακολουθούν άλλα 52 εκατομμύρια λογαριασμοί.

«Σε αυτήν την υπόθεση, ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη να αξιολογήσει βάσει της Πρώτης Τροπολογίας, εάν ένας κυβερνητικός αξιωματούχος μπορεί να μπλοκάρει ένα πρόσωπο στον λογαριασμό του στο Twitter αντιδρώντας στις πολιτικές απόψεις που διατυπώνει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Εξετάσαμε παράλληλα εάν αυτή η ανάλυση διαφοροποιείται, καθώς ο αξιωματούχος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι όχι» διευκρίνισε η δικαστής.

Η υπόθεση βρέθηκε ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης έπειτα από την αγωγή που κατέθεσαν σε βάρος του μεγιστάνα τον Ιούλιο το Knight First Amendment Institute στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και άλλοι χρήστες- μεταξύ αυτών ένας ηθοποιός από τη Νέα Υόρκη, ένας καθηγητής κοινωνιολογίας από το Μέριλαντ, ένας αστυνομικός από το Τέξας και μια τραγουδίστρια από το Σιάτλ, τους οποίους «μπλόκαρε» ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό ακριβώς τους εμπόδιζε από το να βλέπουν τα tweet που αναρτά σε καθημερινή βάση ο πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και να του απαντάνε απευθείας, επομένως, όπως ισχυρίζονται οι ενάγοντες, ο Τραμπ τους αποκλείει από το να συμμετέχουν σε έναν διάλογο σε δημόσιο φόρουμ, παραβιάζοντας την Πρώτη Τροπολογία.

Δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των χρηστών που ο Ντόναλντ Τραμπ μπλόκαρε στο Twitter, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, μεταξύ των προσώπων που μπλόκαρε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι οι συγγραφείς Στίβεν Κινγκ και Αν Ράις, η κωμικός Ρόζι Ο΄ Ντόνελ, το μοντέλο Κρίστι Τέιγκεν, η ηθοποιός Μαρίνα Σίρτις και η επιτροπή πολιτικής δράσης βετεράνων του στρατού VoteVets.org.

Τα σχόλια των χρηστών που έχουν μπλοκαριστεί είναι δύσκολο να τα δει κανείς, καθώς δεν εμφανίζονται στις πρώτες γραμμές των αντιδράσεων κάτω από τα tweet του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ενός εκ των πρώτων ηγετών της διεθνούς κοινότητας που μετέτρεψε τον λογαριασμό του στο Twitter σε αγαπημένο εργαλείο επικοινωνίας.

Η δικαστής Μπατσγουόλντ δεν εξέδωσε συγκεκριμένη δικαστική εντολή που να απευθύνεται προς τον Τραμπ, με την οποία αξιώνει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιτρέψει την πρόσβαση στον λογαριασμό του στους ενάγοντες, επισημαίνοντας ότι επαφίεται στον πρόεδρο να το κάνει ερμηνεύοντας την απόφασή της.