Είναι πλέον γνωστό ότι οι αλγόριθμοι του Facebook είναι ρυθμισμένοι ώστε να «λογοκρίνουν» αναρτήσεις φωτογραφιών που προσβάλλουν τα χρηστά ήθη (δηλαδή φωτογραφίες γυμνού). Έχει λογοκριθεί ο πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Κουρμπέ «Η απαρχή του κόσμου», έχει λογοκριθεί φωτογραφία του παλαιολιθικού αγαλματίδιου «Η Αφροδίτη του Βίλεντορφ». Κανείς δεν φανταζόταν, όμως, ότι θα έπεφτε θύμα της λογοκρισίας του Facebook – αλλά και του Instagram, το οποίο είναι ιδιοκτησίας Facebook – και μία φωτογραφία γυμνού με τα επίμαχα σημεία καλυμμένα!

Η περίπτωση είναι αυτή της Ντραγκάνα Τζούρισιτς (Dragana Jurisic), φωτογράφου με έδρα το Δουβλίνο, της οποίας το Instagram «κατέβασε» τον λογαριασμό, ενώ το Facebook διέγραψε πολλές από τις φωτογραφίες της. Ο λόγος; Το ότι η φωτογράφος πόσταρε φωτογραφία ενός γυμνού μοντέλου, την οποία όμως η ίδια είχε λογοκρίνει, καλύπτοντας το στήθος με ένα φύλλο.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται η καλλιτέχνις και ποιήτρια Caoimhe Lavelle. Αποτελεί μέρος του πρότζεκτ «100 Μούσες» της Τζούρισιτς, το οποίο έχει να κάνει με την αναπαράσταση του εαυτού. Η Τζούρισιτς εξηγεί ότι οι γυναίκες που φωτογραφήθηκαν «σκηνοθέτησαν εκείνες και επέλεξαν οι ίδιες τη φωτογραφία τους». Και η φωτογραφία που πόσταρε στο Instagram ήταν μια δοκιμαστική εκτύπωση για επερχόμενη έκθεση με τίτλο «Γυμνή Αλήθεια» στην Crawford Art Gallery στην Ιρλανδία (στην οποία έκθεση θα υπάρχουν έργα των Φράνσις Μπέικον, Ντόροθι Κρος, Ρόμπερτ Φέιγκαν κ.αλ).