Στην τακτική δικαιοσύνη επιστρέφει η δικογραφία του σκάνδάλου Novartis προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως το σκάνδαλο, όπως αποφασίστηκε μετά από ψηφοφορία στη Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής για την υπόθεση.

Ειδικότερα, μετά από μια συζήτηση σε υψηλούς τόνους και με αποχωρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το πόρισμα της Επιτροπής ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και 4 ανεξάρτητους, καθώς οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία. Σημειώνεται ότι στήθηκαν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο.

Στη Δικαιοσύνη επιστρέφει η δικογραφία για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, τους πρώην υπουργούς Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, ’Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονται στη δικογραφία είναι η δωροληψία, παθητική δωροδοκία και η απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Βάσει του πορίσματος η Βουλή κρίθηκε αναρμόδια για να συνεχίσει την έρευνα και να λάβει αποφάσεις επί της υπόθεσης εξού και προτείνει την επιστροφή του φακέλου, μαζί με όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, στη Δικαιοσύνη και ειδικότερα στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει τα αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών και συγκεκριμένα, τα αδικήματα που αφορούν τις πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας καθώς και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, για τις οποίες η Βουλή είναι αναρμόδια τόσο για τη δίωξη όσο και για την εκδίκαση τους.

Οι βασικές τοποθετήσεις:
 • Τσίπρας για σκάνδαλο Novartis: Το πολιτικό σύστημα εξέθρεψε τη διαφθορά, με συγκάλυψη και ατιμωρησία
 • Ξανθός για Novartis: Ενοχική και καταγέλαστη η θεωρία περί σκευωρίας [ΒΙΝΤΕΟ]
 • Κοντονής: Η Αριστερά δεν τρομοκρατείται [ΒΙΝΤΕΟ]
 • Τσίπρας για σκάνδαλο Novartis: Το πολιτικό σύστημα εξέθρεψε τη διαφθορά, με συγκάλυψη και ατιμωρησία
 • Παπαγγελόπουλος: Γελοιότητες τα περί σκευωρίας και συνωμοσίας
 • Στουρνάρας για Novartis: Σκευωρία με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς [Βίντεο]
 • Λυκουρέντζος: Είμαι αθώος, δεν φοβάβαι τίποτα!
 • Νέες απειλές Σαμαρά: Θα σας πάω μέχρι τέλους, θα σας καθίσω στο σκαμνί
 • Πικραμμένος: Είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι δεν έχω καμία σχέση με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis [ΒΙΝΤΕΟ]
 • Βουλή: Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία για τη Novartis
 • Γεωργιάδης κατά κυβέρνησης: Μας διδάξατε την τυραννία της πλειοψηφίας
 • Σαλμάς για πόρισμα Novartis: Πολλή φασαρία για το τίποτα
 • Κουτρουμάνης για σκάνδαλο Novartis: Χάσιμο χρόνου…
 • Λοβέρδος: Σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων
 • Βενιζέλος: Άνθρακες ο θησαυρός για την Novartis [Βίντεο]
 • «Όχι» από Γεννηματά στο «Μακεδονία του Ίλιντεν»: «Επιτομή του αλυτρωτισμού»
 • Αποχώρησε ο Μητσοτάκης, πήρε και τους ψηφολέκτες μαζί του
 • Αποχώρησε η αντιπολίτευση από τη συζήτηση για το πόρισμα του σκανδάλου Novartis
 • Η Γεννηματά άφησε τον Θεοδωράκη στα «κρύα του λουτρού»
 • Αβραμόπουλος: Επιβεβαιώθηκα ως προς την ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου εναντίον μου
 • Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση να διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis

Αναλυτικά τα αποτελέσματα για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Novartis

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Aντώνη Σαμαρά, 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για την δωροδοκία – δωροληψία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν άσκηση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην κάλπη, βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία, λόγω αναρμοδιότητας και 164 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και πέντε βουλευτές ψήφισαν άσκηση δίωξης για το ξέπλυμα.

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, 168 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία – δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν ναι στην άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και τρεις για το ξέπλυμα. Βρέθηκε ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, 165 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 164 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο, 163 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Έξι βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα “παρών” για την πρώτη πράξη και ένα “παρών” για την δεύτερη. Βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην αν. υπουργό, Μάριο Σαλμά, 163 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 162 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Σπυρίδωνα ‘Αδωνι Γεωργιάδη, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 163 βουλευτές για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροδοκία – δωροληψία και για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον διοικητή της ΤτΕ, πρώην υπουργό, Ιωάννη Στουρνάρα, 164 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επτά βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και έξι για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Ευάγγελο Βενιζέλο, 167 βουλευτές ψήφισαν τη μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 166 βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέντε βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και πέντε για την νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο για την νομιμοποίηση εσόδων.

Για τον πρώην υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, 166 βουλευτές ψήφισαν την μη άσκηση δίωξης, λόγω αναρμοδιότητας, για δωροληψία κρατικών αξιωματούχων και παθητική δωροδοκία και 165 βουλευτές μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τέσσερις βουλευτές, ψήφισαν άσκηση δίωξης για δωροληψία – δωροδοκία και τέσσερις βουλευτές ψήφισαν μη άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων. Βρέθηκε ένα “παρών” για την δωροδοκία – δωροληψία, ένα “παρών” για την νομιμοποίηση εσόδων και βρέθηκε και ένα άκυρο για την νομιμοποίηση εσόδων.