Με πολιτικές αψιμαχίες διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός μαραθώνιος, με αφορμή το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Στη συνέχεια ο φάκελος της υπόθεσης αναμένεται να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα λόγω αναρμοδιότητας του Κοινοβουλίου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε και διεξάγεται με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης κομμάτων, όχι μόνο από την τελική ψηφοφορία αλλά και από τη συνέχεια της συνεδρίασης.

Ήδη, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του, ότι το ΚΚΕ «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία», καθώς και ότι πρόκειται να αποχωρήσει.

Νωρίτερα είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση. Το θέμα είχε θέσει η Νέα Δημοκρατία.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών-μελών της προανακριτικής επιτροπής από όλα τα κόμματα. Ακολουθούν οι εννέα εκ των δέκα φερόμενων ως εμπλεκόμενων (Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιάννης Στουρνάρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς, Γιώργος Κουτρουμάνης), πλην του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος έστειλε υπόμνημα.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας προβλέπει να στηθούν συνολικά δέκα κάλπες, δηλαδή από μία κάλπη ανά πολιτικό πρόσωπο που φέρεται εμπλεκόμενο. Οι βουλευτές καλούνται να επιλέξουν για το καθένα από τα δύο αδικήματα (δωροδοκία/δωροληψία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος) ή την άσκηση δίωξης ή τη μη άσκηση λόγω αναρμοδιότητας και την επιστροφή στη Δικαιοσύνη (πρόταση της επιτροπής) ή να δηλώσουν «παρών».

Υπενθυμίζεται ότι για τη λήψη απόφασης απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι.

Σαμαράς «προειδοποιεί» Τσίπρα

Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα επιφύλαξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Αντωνής Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Για ακόμα μία φορά υποστήριξε ότι πρόκειται για σκευωρία, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ενώ βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και σε άλλα θέματα, όπως η οικονομία, η προσφυγική κρίση και η ονομασία της ΠΓΔΜ.

Πλέον χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά ήταν η εξής: «Εχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του». Επίσης κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Χρειάζεστε εξιλαστήρια θύματα για να γλιτώσετε. Αλλά δεν γλιτώνετε. Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα για τη δική σας την πλήρη χρεοκοπία. Ήδη, πατήσατε πάνω στις νάρκες σας…».

EUROKINISSI

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που ήταν σε ανάλογο ύφος, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Θέλω να τον ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα γιατί με τον άθλιο τρόπο που χειρίστηκε τη συκοφαντία σε βάρος μου και σε βάρος άλλων συναδέλφων, απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία. Κανένα στοιχείο. Μόνος στόχος η προσωπική μας σπίλωση. Με 10 κάλπες».

Συνεχίζοντας καταλόγισε περιφρόνηση στη Δικαιοσύνη, αλαζονεία και φόβο στην κυβέρνηση και απηύθυνε: «Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση σε βάρος μας. Η σκιά… Και αυτό ακριβώς προτείνουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: να διατηρηθεί μόνιμα η «σκιά». Να, λοιπόν, γιατί εγώ σας μηνύω και γιατί οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι η δική σας παραπομπή. Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς…».

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στη σκευωρία της κυβέρνησης και κατήγγειλε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη: «Πού την κατάντησαν την Δικαιοσύνη; Τι γαϊτανάκι έχουν στήσει με σκοπό την πλήρη υποταγή της δικαστικής εξουσίας στο καθεστώς Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου; Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές. Εσείς, όμως, να προσέχετε: Δεν γίναμε εμείς “όμηροι” του Παπαγγελόπουλου. Εσείς γίνατε όμηροί του… Και ο Παπαγγελόπουλος θα σας κάψει».

Κουτσούμπας: Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες-παρωδία

Κατά την ομιλία του ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανακοίνωσε ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία» προαναγγέλλοντας ότι θα αποχωρήσει και από τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.

«Το ΚΚΕ όπως έχει τονίσει δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες παρωδίες με τη Novartis, την προκαταρκτική επιτροπή και την κοροϊδία που επιχειρείτε τώρα σε βάρος του λαού για να παίξετε τα μεταξύ σας παιχνίδια εντυπωσιασμού. Αρκετά ως εδώ. Συνεχίσετε αυτό το δρόμο μόνοι σας. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί από αυτή τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Νωρίτερα, είχε επισημάνει ότι το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis, ξεκαθάρισε ορισμένα ζητήματα όσον αφορά τη στάση του. Ζητήματα που θα συνέβαλλαν και στη διαλεύκανση της υπόθεσης –όσο αυτό είναι δυνατόν– αλλά και στην ανάδειξη του μεγάλου σκανδάλου που δεν είναι άλλο απ’ το γεγονός ότι το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, σήμερα είναι εμπόρευμα, πηγή τεράστιας κερδοφορίας για συγκεκριμένους ομίλους».

πίσης, υπενθύμισε ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτή η υπόθεση πρέπει πλήρως να διερευνηθεί… να συμπεριλαμβάνει όλα τα αδικήματα -και αυτά που θεωρούνται παραγεγραμμένα…- όπως επίσης ότι η έρευνα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την εξέταση των ανωνύμων μαρτύρων».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε επίσης ότι οι βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων στον χώρο του φαρμάκου βρίσκονται «στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων» για μεγαλύτερα κέρδη. «Είναι μεγάλη αφέλεια, πολιτική ανευθυνότητα θα έλεγα, να θεωρήσει κάποιος, για παράδειγμα, ότι δεν είχε σχέση η ανάδειξη του σκανδάλου Novartis με την ενόχληση των ΗΠΑ για τα κέρδη της Γερμανίας σε βάρος των δικών της εταιρειών, και η κόντρα που αυτές αναπτύσσουν στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας επίσης και σε άλλους πάρα πολλούς τομείς», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην προκαταρκτική επιτροπή, σημειώνοντας ότι η πορεία και ο σύντομος βίος της θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία ως ένα ακόμα μνημείο εκφυλισμού. Όπως υποστήριξε, «από την πρώτη στιγμή η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξε να εξετάσει, όχι την ουσία, αλλά αποκλειστικά και μόνο το θέμα της αρμοδιότητας ή μη της επιτροπής».

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης, επικαλούμενη τη δήθεν αναρμοδιότητά της, είναι προσχηματική. Στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει ούτε τη δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης.
Είναι φανερό ότι η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από την επιτροπή της βουλής με την εξέταση όλων των μαρτύρων και τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονταν σε συνθήκες δημοσιότητας και διαφάνειας, μόνο θετική συμβολή θα είχε στη διερεύνηση συνολικά της υπόθεσης».

Επίθεση στην κυβέρνηση από τον Βορίδη

Άθλια, κατασκευασμένη, κακότεχνη και μεθοδευμένη σκευωρία, χαρακτήρισε τη διαχείριση της υπόθεσης Νovartis, από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι από την αρχή στήθηκε μια άθλια σκανδαλώδης μεθόδευση. Συμπράξατε σε αυτή, μη επιτρέποντας να εξεταστούν μάρτυρες, γιατί δεν θέλατε να ανοίξει η συζήτηση και να φανεί η μεθόδευση. Η υπόθεση για την ιταμή μεθόδευσή σας θα ελεγχθεί από την επόμενη Βουλή και τότε θα αποδοθεί δικαιοσύνη» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν θέλησε να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης εξετάζοντας τους μάρτυρες, αλλά και τα στοιχεία, ώστε να βγάλει, όπως είπε, το πόρισμά της, αλλά αρκέστηκε «στα στοιχεία που βασίζονταν σε τρεις ψευδομάρτυρες με κουκούλες για να παραπέμψει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς».

Ο κ. Βορίδης μίλησε για «νομική λογική ΣΥΡΙΖΑ» τόσο για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Νovartis όσο και για τη σημερινή μυστική ψηφοφορία με το στήσιμο 10 καλπών, μία για κάθε εγκαλούμενο.

«Εμείς είπαμε “διερευνήστε την υπόθεση, ώστε να έχετε υλικό για να μπορέσετε να αποφασίσετε αν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ή όχι της Βουλής”. Δεν πρέπει πρώτα να ελέγξετε αν έγινε η αξιόποινη πράξη για να αποφασίσετε ότι έστω, υπάρχουν ενδείξεις; Πώς αποφασίσατε ότι δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Βουλής, αφού δεν έχετε πράξεις για να αποφασίσετε αν έκανε ο εγκαλούμενος το ποινικό αδίκημα;» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

«Η σκευωρία κατέρρευσε»

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε υπόμνημα που έστειλε, αναφέρει πως επιβεβαιώθηκε πλήρως «ως προς την ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου» εναντίον του. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «η σκευωρία κατέρρευσε και οι σκευωροί ”προστατευόμενοι” ή όχι, προσπαθούν να διασωθούν από τη δίκαιη οργή των θυμάτων τους, καθώς και την απαξίωσή τους στην κοινή γνώμη της χώρας».

Σε άλλο σημείο ο Δημ. Αβραμόπουλος αναφέρει πως με «με βαθύτατο σκεπτικισμό, διαπιστώνω ότι η κυβερνητική πλειοψηφία σε σύγκρουση με το σύνολο του πολιτικού κόσμου, πλην ίσως της Χρυσής Αυγής, επιχειρεί τη συνέχεια της υπόθεσης αυτής» και προσθέτει ότι τα προτεινόμενα πορίσματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., είναι απόλυτα κενά κάθε ουσιαστικού περιεχομένου.

Ο κ. Αβραμόπουλος, με νόημα σημειώνει ότι σημαντικό στοιχείο για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα ήταν τα πορίσματα των Ελέγχων που διεξήχθησαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, παράλληλα με τις εργασίες της Επιτροπής, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ίδιων των πολιτικών προσώπων και των συγγενών τους, πορίσματα όμως που δεν ζητήθηκαν από τους βουλευτές της πλειοψηφίας διότι οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν απολύτως τίποτα.

Καταλήγει λέγοντας πως «η συγκροτηθείσα από την Ολομέλεια Επιτροπή όφειλε να ολοκληρώσει το έργο της, να έχει το θάρρος να δεχθεί ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για κανένα πολιτικό πρόσωπο και να προτείνει στην Ολομέλεια να επικυρώσει την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής λόγω ανυπαρξίας οποιασδήποτε έστω ένδειξης» και καλεί τους βουλευτές να κρίνουν κατά συνείδηση, να υπερβούν το κομματικό συμφέρον και την κομματική πειθαρχία και να ψηφίσουν για κάθε πολιτικό πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο στη βάση της προσωπικής τους πεποίθησης και της συνείδησής τους.

Μετά τους βουλευτές, στη συνεδρίαση θα θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, με τη διαδικασία να υπολογίζεται να ολοκληρωθεί ώς τις 8 το βράδυ με στόχο να ξεκινήσει η -επίσης μαραθώνια- ψηφοφορία. Εμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν, ωστόσο, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί προς τα μεσάνυχτα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής

Ο Θοδωρής Δρίτσας μίλησε για τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά του Δημοσίου που έγινε ποτέ και άφησε αδιάφορους επί μία δεκαετία τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

«Κανείς δεν μιλάει για την διασπάθιση του χρήματος. Ας αφήσουμε τη σκευωρία και τα φιάσκα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε με τον ίδιο τρόπο και στην υπόθεση Παπαντωνίου που τότε συναινέσατε. Οτι μόνο η δικαιοσύνη θα πρέπει να αναλαμβάνει τη δικαστική διερεύνηση και για τα πολιτικά πρόσωπα χωρίς τους προνομιακούς τρόπους παραγραφής» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατέληξε λέγοντας πως «σήμερα με ένα τεράστιο ”ναι” η υπόθεση NOVARTIS θα πάει μέχρι τέλους».

Νίκη του Συντάγματος, της πολιτικής και της κοινωνίας χαρακτήρισε το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που αναγνωρίζει ότι είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να ερευνήσει την υπόθεση Novartis ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

Απορρίφθηκε το θέμα συνταγματικότητας που έθεσε η Ν.Δ.

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.

Το θέμα τέθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ της έναρξης της συζήτησης επί του πορίσματος για την Novartis. Δεδομένου ότι το Προεδρείο, δεν έλαβε γραπτή αίτηση για τη συνταγματικότητα σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν έθεσε σε ψηφοφορία θέμα για παραβίαση Συντάγματος.

Tο θέμα της παραβίασης του άρθρου 60, έθεσε η Ν.Δ. για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, με το οποίο το βράδυ η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί και για τις δέκα κάλπες και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιχειρεί υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, ζήτησε αναδιάταξη του ψηφοδελτίου και προανήγγειλε αποχώρηση της ΚΟ στην περίπτωση που η Βουλή επιμείνει.

Ζήτημα παραβίασης του άρθρου 60 του Συντάγματος από την ΝΔ, έθεσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας πως έτσι περιορίζει το δικαίωμα των βουλευτών να αποφασίσουν όπως επιθυμούν για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο ξεχωριστά.

Για προφανή παραβίαση του άρθρου 60 του Συντάγματος, μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Β. Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως η επιλογή αυτή του ψηφοδελτίου έγινε για να καλύψει το ελλιπές σκεπτικό της πλειοψηφίας ως προς την ουσία της υπόθεσης.