Μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα, που δρούσε κυρίως στο Λαϊκό Νοσοκομείο, οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπου όπως φαίνεται έχουν ανακαλύψει ανάλογη ύποπτη δράση με παράνομη διακίνηση φαρμάκων υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”, η Οικονομική Αστυνομία, ο ΕΟΦ αλλά και οι “ράμπο της υγείας” ερευνούν τιμολόγια μέχρι αποθήκες και αποθέματα φαρμάκων, αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία που να “δένουν” τις καταγγελίες για ύπαρξη και νέου κυκλώματος, το οποίο δρούσε σε νοσοκομεία, κυρίως σε δύο μεγάλα, και φαρμακεία. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αρχές βρίσκονται κοντά στον εντοπισμό του εν λόγω κυκλώματος, που διακινεί παράνομα ακριβά φάρμακα.

Μετά την αποκαλύψη του πρώτου κυκλώματος φαίνεται πως άνοιξαν στόματα και οι καταγγελίες που φτάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες συμβάλλουν καθοριστικά στην αναζήτηση νέων στοιχείων. Όπως είχε επισημάνει και ο υπουργός Υγείας Ανδράς Ξανθός: “Το κύκλωμα που αποκαλύφθηκε δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση”. Όμως τα κυκλώματα που δρουν στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα ακριβά φάρμακα.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι Αρχές βρίσκονται ένα βήμα πριν αποκαλύψουν και άλλα κυκλώματα, τα οποία διακινούν παρανόμως φθηνά, αλλά άκρως απαραίτητα φάρμακα, Τα κέρδη για τα κυκλώματα και σε αυτή την περίπτωση είναι μεγάλα ενώ η τακτική που ακολουθείται είναι ίδια με αυτή των αρκιβών φαρμάκων. (Διαβάστε αναλυτικά: Πως δρούσε η Μαφία των Αντικαρκινικών και Η Δομή της Μαφίας των Αντικαρκινικών)

Ο υπουργός Υγείας εκτιμά πως και σε αυτή την περίπτωση η έρευνα θα βγάλει “λαυράκια”. “Θα καταφέρουμε να το εξαρθρώσουμε σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορά νοσοκομειακά φάρμακα, είτε φάρμακα που διακινούνται μέσω ιδιωτικών φαρμακείων και μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ”. Σημειώνεται πως τα κυκλώματα συχνά – πυκνά φροντίζουν να αδειάζουν τα ράφεια των ελληνικών φαρμακείων, φέρνοντας τους ασθενείς σε μόνιμη αναζήτηση σκευασμάτων.

Θρίλερ στο Λαϊκό με περίεργη εξαφάνιση

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Νέα Σελίδα μια περίεργη εξαφάνιση νεαρής γιατρού του Λαϊκού Νοσοκομείου και του συζύγου της, δημοσιογράφου, την Τετάρτη 9 Μαΐου, ενώ δηλαδή είχαν γίνει συλλήψεις μελών της “Μαφίας των Αντικαρκινικών”, δίνει διαστάσεις θρίλερ στην υπόθεση.

Το νήμα ξεκινά μια ημέρα πριν από την αναφορά που έκανε η ογκολόγος γιατρός Ελ. Γκ. Του ίδιου νοσοκομείου, με την οποία αποκαλύπτει ότι εντόπισε 44 ακόμη πλαστές συνταγές ασθενών. Η συγκεκριμένη γιατρός, που είναι καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απευθυνόμενη στον διοικητή του νοσοκομείου τον καλεί να διαβιβάσει τα στοιχεία το συντομότερο δυνατόν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Η υπόθεση παίρνει άλλη τροπή όταν ο διοικητής του νοσοκομείου ενημερώνει τις Αρχές πως μία γιατρός, που συνεπικουρούσε τη συγκεκριμένη ογκολόγο, εξαφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη.

Η κοπέλα τελευταία φορά που εμφανίστηκε κανονικά στην υπηρεσία της στο νοσοκομείο ήταν η Τρίτη (8 Μαΐου). Η γιατρός παρακολουθούσε καθημερινά ασθενείς τόσο της γιατρού που έκανε την αναφορά, όσο και άλλων δύο γιατρών, ο ένας εκ των οποίων είναι επίσης ογκολόγος. Μάλιστα, όπως είπε ο διοικητής, σε επικοινωνία που είχε με την οικογένειά της και συγκεκριμένα με τη μητέρα της, αυτή τον ενημέρωσε πως έχει ήδη δηλώσει στην αστυνομία την εξαφάνισή της, αλλά και την εξαφάνιση του συζύγου της. Στη τσάντα της γιατρού, την οποία παρέδωσε η ίδια η μητέρα της στους αρμόδιους, υπήρχε εκτός από τη δική της σφραγίδα και οι σφραγίδες δύο ακόμη γιατρών, με τους οποίους συνεργαζόταν, αλλά και τα βιβλιάρια δύο ασθενών.

Στην αναφορά της η ογκολόγος Ελ. Γκ. αναφέρει: “Μετά τις πρόσφατες συλλήψεις και κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον διοικητή και τους γιατορύς του νοσοκομείου μας (8 Μαΐου 2018) μας ζητήθηκε η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, να ελεγχθούν όλες οι συνταγογραφήσεις που έγιναν κατά το τελευταίο έτος. Στο πλαίσιο αυτό έχω ολοκληρώσει τον έλεγχο των συνταγογραφήσεων του τελευταίου τριμήνου και με έκπληξη διαπίστωσα την υπάρξη 44 συνταγών, που έχουν μεν συνταγογραφηθεί με τον κωδικό μου, αλλά είμαι απολύτως βέβαιη ότι η συνταγογράφησή τους δεν έγινε από εμένα, ούτε κατ’ εντολήν μου από κάποιον συνεργάτη μου γιατρό του τμήματος. Οι εν λόγω συνταγές αφορούν στο από του στόματος χορηγούμενο αντικαρκινικό σκεύασμα (δεν απαιτείται η χορήγηση του στο νοσοκομείο). Η δραστική ουσία EVEROLIMUS συνταγογραφήθηκε σε οκτώ ασθενείς”.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά της σε κάποιους από αυτούς τους ασθενείς το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν περιλαμβάνεται στη θεραπεία τους και η ογκολόγος το δηλώνει με βεβαιότητα καθώς ήταν η ίδια και η βοηθός της Β.Β (πρόκειται για τη νεαρή γιατρό που έχει εξαφανιστεί) που τους παρακολουθούσαν. Επιπλέον υπήρχαν “ασθενείς – φαντάσματα” που της ήταν παντελώς άγνωστοι, χωρίς μάλιστα το ΑΜΚΑ τους να είναι καταγεγραμμένο στο αρχείο των ασθενών.  Όπως εξηγεί για το ζήτημα των συνταγογραφήσεων: “εξετάζω και παρακολουθώ στο ογκολογικό ιατρείο του Λαϊκού 60 με 70 ασθενείς τη μέρα. Για αυτό το λόγο είναι αδύνατον να προβαίνω προσωπικά σε συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Το έργο αυτό το έχω αναθέσει στους γιατρούς του τμήματός μου (σημ: αναφέρει τέσσερις γιατρούς) και επικουρικά στην Β.Β. που οργανικά σε άλλο τμήμα (πανεπιστημιακή υπότροφος στην παθολογική φυσιολογία)”.

Για τη Β.Β., τη γιατρό που εξαφανίστηκε, γράφει: “Η κυρία Β.Β. όταν της γνωστοποίησα τη συνάντηση με τη διοίκηση και ότι αρχίζουμε έλεγχο των παλαιότερων συνταγογραφήσεων, μας δήλωσε πως έχει ενημερωθεί και ότι η ίδια έχει αποθηκευμένους στον ηλεκτρονικό της υπολογιστή τους κωδικούς μου, αλλά και άλλων δύο ακόμη γιατρών, τους οποίους έκανε εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι συνταγογραφήσεις γίνονται από 2-3 ηλεκτρονικούς υπολογιστές του τμήματός μου, που βρίσκονται στον 4ο όροφο του κτιρίου της Σεβαστουπόλεως. Τα γραφεία μας δεν κλειδώνονται και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι προσβάσιμοι σε όλους τους γιατρούς του τμήματός μας, αλλά και και στις νοσηλεύτριες του εξωτερικού ογκολογικού ιατρείου”.