Tην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε πολλάκις σχολιάσει αρνητικά την ιστορική συμφωνία την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση Ομπάμα με την Τεχεράνη, έκανε λόγο για μια «ελλαττωματική» συμφωνία και μια «μεγάλη ντροπή». Όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η συμφωνία με το Ιράν δεν έχει επαρκείς μηχανισμούς για να αποφευχθούν οι παρατυπίες.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε αποτελέσει για χρόνια βασικό σημείο έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης, καθώς οι Δυτικοί υποστήριζαν πως επιδίωξη του Ιράν ήταν η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Για τον λόγο αυτό είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Ωστόσο το 2015, ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Κίνας και της Γερμανίας, επετεύχθη η ιστορική συμφωνία για άρση των εν λόγω κυρώσεων, ανοίγοντας μια νέα εποχή στις διπλωματικές σχέσεις του Ιράν με τη Δύση.
Η Δύση έλαβε τις εγγυήσεις που ζητούσε ώστε να διασφαλιστεί πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ταυτόχρονα να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για ενεργειακούς λόγους. Η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 98% τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου για 15 χρόνια και να κρατήσει το επίπεδο του εμπλουτισμού έως το 5%, ενώ για πυρηνική βόμβα απαιτείται εμπλουτισμός στο 90%. Επιπλέον οι επιθεωρητές της Δύσης αποφασίστηκε να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις ώστε να πραγματοποιούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς τους απαραίτητους ελέγχους για να επιβεβαιώνουν την τήρηση της συμφωνίας. Από την πλευρά της η Δύση ανέστηλε τις κυρώσεις που είχαν πλήξει σημαντικά την ιρανική οικονομία και ξεπάγωσαν λογαριασμοί με περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η Τεχεράνη μπόρεσε να πουλήσει το πετρέλαιό της στις διεθνείς αγορές.