Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,2% φέτος και στο 2,3% το 2019 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στην έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών που χρηματοδοτεί.

«Η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται σταδιακά να ενισχυθεί περαιτέρω, μετά από μία εξαιρετική τουριστική περίοδο το 2017 και την αύξηση της απασχόλησης. Η EBRD βλέπει να συνεχίζεται και το 2018 και το 2019 η βελτίωση των τάσεων στις επενδύσεις, την απασχόληση και την εμπιστοσύνη, οδηγώντας σε περαιτέρω ανάπτυξη 2,2% το 2018 και 2,3% το 2019», σημειώνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Η πρόβλεψη της EBRD για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018 δεν έχει μεταβληθεί σε σχέση με αυτή που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο.

Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για το σύνολο των χωρών που χρηματοδοτεί (EBRD Region) στο 3,3% από 3% τον Νοέμβριο και αναμένει ανάπτυξη 3,2% για το 2019. Η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική δυναμική παραμένει ισχυρή, αλλά η ανάπτυξη είναι πιθανόν να έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της.

Οι προβλέψεις για την EBRD Region συνιστούν επιβράδυνση σε σχέση με το 2017 (3,8%), αντανακλώντας χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση του 2008 – 09 καθώς και δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Σεργκέι Γκουρίεφ, δήλωσε ότι η χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας αντανακλά το γεγονός ότι οι περισσότερες οικονομίες της EBRD Region έχουν εξαντλήσει τους μοχλούς ανάπτυξης που είχαν οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη έως την έναρξη της κρίσης. Η EBRD παρακολουθεί τις οικονομικές τάσεις 37 οικονομιών σε τρεις ηπείρους.