Τους 150 έφτασαν οι νεκροί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν αυτή την εβδομάδα την Ινδία, την ώρα που πολλές περιοχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Η άνευ προηγουμένου σφοδρότητας αμμοθύελλα κόστισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στα κρατίδια Ούταρ Πραντές και Ρατζαστάν.

Σύμφωνα με τις αρχές, έντονες καταιγίδες στη νότια Ινδία στα κρατίδια Άντρα Πραντές και Τελανγκάνα προκάλεσαν τον θάνατο 21 ανθρώπων.

Στον βορρά τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα έως και 130 χιλιόμετρα την ώρα έριξαν τοίχους σπιτιών, οροφές και πυλώνες ηλεκτροδότησης.

Επίσης, ξεριζώθηκαν δέντρα και διαφημιστικές πινακίδες, ενώ επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίας και τα μέσα μεταφοράς από σταθμούς τρένων μέχρι αεροδρόμια.

Μόνο στην Άγκρα του μεγάλου και φτωχού κρατίδιο Ούταρ Πραντές τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αμμοθύελλα. Επιπλέον 24 χωρικοί σκοτώθηκαν μόνο το Κεραγκάρθ, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

AP Photo/Manish Swarup

Στο βόρειο Ρατζαστάν ξεριζώθηκαν περίπου 1.000 στύλοι προκαλώντας γιγαντιαία διακοπή ρεύματος, ενώ εκτιμάται ότι θα περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη.

Οι εργασίας αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται και στο Ουτάρ Πραντές, όπου 20 περιφέρειες βυθίστηκαν επίσης στο σκοτάδι.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως να μην κοιμούνται έξω, όπως συνηθίζουν να κάνουν πολλοί αυτήν την εποχή για να γλιτώσουν από την ανυπόφορη ζέστη.

Παράλληλα, η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι μπορεί να σημειωθούν και νέες θύελλες έως τη Δευτέρα.

Οι χθεσινές θύελλες είναι αποτέλεσμα της συνένωσης ενός βαρομετρικού χαμηλού, ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και μεγάλης υγρασίας εξαιτίας των ανέμων.

Σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο, αυτού του είδους τα φαινόμενα ενδέχεται να γίνονται ολοένα και πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Παρόμοιες αμμοθύελλες και καταιγίδες αφήνουν πίσω τους κάθε χρόνο θύματα στην Ινδία, όμως αυτές της εβδομάδας αυτής ήταν μεταξύ των πιο φονικών των τελευταίων δεκαετιών.