Τουλάχιστον 270 γυναίκες εκτιμάται ότι έχασαν την ζωή τους στην Αγγλία από καρκίνο… εξαιτίας ενός λάθους στον αλγόριθμο ενημέρωσης του Εθνικού Σύστηματος Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Υγείας, Τζέρεμι Χάντ, ένα λάθος στον αλγόριθμο του συστήματος ενημέρωσης απέτρεψε τις αρχές από τα να ενημερώσουν εγκαίρως για μαστογραφικό έλεγχο περισσότερες από 450.000 γυναίκες ηλικίας από 68 έως 71 ετών από το 2009 μέχρι και σήμερα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι από το συγκεκριμένο σφάλμα στον αλγόριθμο του συστήματος είναι πιθανό να υπάρχουν γυναίκες που επειδή δεν έλαβαν την ενημέρωση που έπρεπε και δεν πέρασαν τον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο, έχουν χάσει τη ζωή τους ή νοσούν από καρκίνο και χαρακτήρισε το γεγονός ως «μία τραγική εξέλιξη, ένα τραγικό σφάλμα».

Οι βρετανικές αρχές υγείας ελέγχουν όλα τα αρχεία που βρίσκονται στο σύστημα και αφορούν γυναίκες που τελούν υπό παρακολούθηση για καρκίνο του μαστού και θα επικοινωνήσουν άμεσα για όλους τους ελέγχους που προβλέπονται μαζί τους.

Ακόμη, ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί και γραμμή επικοινωνίας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν και να ενημερώνονται άμεσα για το εάν βρίσκονται στην λίστα παρακολούθησης.

Από αυτές τις περίπου 450.000 γυναίκες στην Αγγλία, οι 150.000 έχουν πεθάνει. Οι υπόλοιπες περίπου 300.000 γυναίκες θα ενημερωθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και θα τους σταλεί πρόκληση για την εναπομείνασα μαστογραφία.

Ανεξάρτητη επιτροπή αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της για το τραγικό αυτό λάθος σε έξι μήνες, όμως ήδη λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για να αποφευχθούν νέα λάθη και να καθησυχαστούν όσοι έχουν επηρεαστεί.