Ανακοινώνονται το Σάββατο τα αποτελέσματα των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις ελληνικές τράπεζας τα οποία θα είναι αρκούντως θετικά όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Μάλιστα όπως εκτιμούν πηγές των Τραπεζιτών το γεγονός θα φέρει νέα χαλάρωση των capital controls τις επόμενες εβδομάδες.

Επιπλέον στα θετικά που ενισχύουν αυτήν την κατεύθυνση είναι:
  • αύξηση των καταθέσεων το Μάρτιο. Ξεπέρασε τα 1,1 δισ. ευρώ.
  • συνεχή μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης ELA της Τράπεζας της Ελλάδος
  • βελτίωση του κλίματος στην οικονομία

Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι αρμόδιο για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, θα λάβει από την Φρανκφούρτη μέχρι τις αρχές του Ιουνίου το πράσινο φως για να προχωρήσει σε αλλαγές.

Από εκεί και πέρα, αν υπάρξουν τροποποιήσεις στις συναλλαγές που αφορούν τους πολίτες, δηλαδή κατά βάση στο μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών, αυτές θα είναι μία αύξηση από 2.300 ευρώ που ισχύει σήμερα στα 2.500 ευρώ.

Ενδεχομένως, να υπάρξει μικρή αύξηση και του ορίου αποστολής εμβασμάτων σε λογαριασμούς του εξωτερικού, που σήμερα ανέρχεται σε 2.000 ευρώ το δίμηνο.

Στόχος να σταλεί το μήνυμα στους καταθέτες ότι το τραπεζικό σύστημα οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς την κανονικότητα.

Όπως εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι, οι αναλήψεις μετρητών και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, θα είναι τα δύο τελευταία περιοριστικά μέτρα που θα αρθούν. Ωστόσο, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν πότε θα γίνει αυτό.