Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Πέμπτης 3 Μαΐου το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Βόρειο Αιγαίο.

Το Συνέδριο είναι το 14ο που πραγματοποιείται στον κύκλο των Περιφερειακών Συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021». Σκοπός του είναι η διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων σε βάθος, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική τού βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μέσω της διαβούλευσης θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση αφενός με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021», αφετέρου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιαστεί από την Περιφέρεια, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της περιοχής από την εποχή της κρίσης στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης.

Οι παράλληλες συνεδρίες θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και στη Λέσχη Αξιωματικών Μυτιλήνης, την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Μαΐου.

Την πρώτη ημέρα θα υπάρξουν συνεδρίες με τις εξής θεματικές:

– Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία. Ομιλητές: Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, γγ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος και αναπληρωτής γγ του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.

– Αναπτυξιακή Πολιτική, Χρηματοδοτικά Μέσα και Δημόσια Περιουσία. Ομιλητές: Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, γγ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής και γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης.

– Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία και Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Ομιλητές: Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης και γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου.

– Προσφυγικές Ροές και Κοινωνική Συνοχή. Ομιλητές: Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και γγ Πρόνοιας, Δημήτρης Καρέλλας.

– Πολιτισμικά Αγαθά και Αθλητικές Υποδομές. Ομιλητές: Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και γγ Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

– Αυτοδιοίκηση, Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών και Πολιτική Προστασία. Ομιλητές: Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και γγ Υποδομών, Γιώργος Δέδες.

Τη δεύτερη ημέρα θα υπάρξουν συνεδρίες με τις εξής θεματικές:

– Νησιωτικότητα: Ψηφιακή Πολιτική, Υποδομές και Μεταφορικό Ισοδύναμο. Ομιλητές: Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, γγ Υποδομών, Γιώργος Δέδες, γγ υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Τεμπονέρας, γγ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης και γγ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Γιανέλλης-Θεοδοσιάδης.

– Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης. Ομιλητές: Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου και αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης.

– Τουρισμός: Εργασιακές Σχέσεις και Αειφορία. Ομιλητές: Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος, υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και γγ Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης.

– Ενεργειακή Πολιτική, Περιβαλλοντική Προστασία και Χωροταξία. Ομιλητές: Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κλαμπατσέα.