Δεν είναι ποτέ ιδιαίτερα παρήγορο να ακούς μερικούς από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου να λένε: «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Αλλά ευτυχώς, η εικόνα από τις μυστήριες τρύπες στους πάγους της Αρκτικής, φαίνεται να είναι περισσότερο ένας ενδιαφέρων γρίφος για την άσκηση του μυαλού, παρά μια ανακάλυψη που προδίδει κάτι ανησυχητικό όπως, για παράδειγμα, την ύπαρξη γιγάντιων σκουληκιών.

Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της επιχείρησης IceBridge της NASA, αεροσκάφη πραγματοποιούν έρευνές πετώντας πάνω από τους πόλους της Γης, για να τραβούν φωτογραφίες από τα πιο «παγωμένα» μέρη του πλανήτη που σπάνια επισκέπτεται κανείς.

H φωτογραφία με τις τρύπες στους πάγους της Αρκτικής τραβήχτηκε από τους επιστήμονες της NASA, κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από τη θάλασσα Μπόφορτ.

Από τη μεριά του, ο Νέιθαν Κουρτς, ένας από τους υπεύθυνους του προγράμματος IceBridge αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να εξηγήσει πώς ακριβώς δημιουργήθηκαν αυτές οι τρύπες, καθώς και τα ημικυκλικά σχήματα που έχουν δημιουργηθεί γύρω τους.

Μια εξήγηση των επιστημόνων είναι ότι, οι τρύπες αυτές είναι αποτέλεσμα της εξόδου, στην επιφάνεια του πάγου ορισμένων θηλαστικών, όπως οι φώκιες, που κατά διαστήματα παίρνουν ανάσες έξω από το παγωμένο νερό.

Στην πραγματικότητα βέβαια, η παραπάνω διατύπωση αποτελεί περισσότερο ερευνητική υπόθεση παρά βέβαιο συμπέρασμα σχετικά με τη δημιουργία των «μυστήριων» τρυπών στους πάγους της Αρκτικής.

Φωτογραφία: NASA