Mouse on Mars – Dimensional People (electronic)

O τελευταίος δίσκος των Mouse on Mars, διάρκειας 43 λεπτών, ξεχωρίζει ουσιαστικά λόγω της μουσικής εναλλαγής των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, όπως οι Justin Vernon (Bon Iver), Zach Condon (Beirut), Spank Rock, ’s Aaron (the National) and Bryce Dessner και άλλων. Παρόλα αυτά η “πειραματική” διάθεση του ντουέτου παραμένει εμφανής σε κάθε νότα και καθόλη τη διάρκεια των 43 λεπτών.

Οι Mouse on Mars, δεν κάνουν απλώς έναν τυπικό δίσκο με καλλιτεχνικές συμμετοχές, αλλά ενσωματώνουν μέσα σε αυτόν τους φιλοξενούμενούς τους, και καταφέρνουν να τους μετατρέψουν σε δομικά στοιχεία που λειτουργούν στην υπηρεσία της σύνθεσης, προς όφελος του δίσκου.

Η ουσία του έργου είναι η αρθρωτή φύση και τελικά να αποτελεί κάτι περισσότερο από μια “σουίτα” 43 λεπτών που χωρίζεται από αισθητικές μουσικές εναλλαγές.

[bandcamp width=100% height=120 album=264649485 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small]

 

 

Various Artists – Johnny Cash: Forever Words (country)

O δίσκος είναι βασισμένος στα ποιήματα που συλλέχτηκαν πριν από δυο χρόνια στο βιβλίο Forever Words: The Unknown Poems. Αποτελείται από χειρόγραφες επιστολές, σημειωματάρια, ημερολόγια και χειρόγραφα, τα οποία ο Cash άφησε πίσω του όταν πέθανε το 2003.

Αυτά τα χαμένα ποιήματα έγιναν τραγούδια σε αυτό το άλμπουμ  των 16 τραγουδιών, από την οικογένεια των Cash και φίλων (Rosanne Cash και Carlene Carter, Willie Nelson και Kris Kristofferson) καθώς και προσκεκλημένων καλλιτεχνών λιγότερο συνδεδεμένους με την κληρονομιά του Johnny Cash (όπως οι Kacey Musgraves, Chris Cornell, John Mellencamp, Elvis Costello).

Το Forever Words αποτελεί ένα συναισθηματικό, φωτεινό παράθυρο απέναντι στο σκοτάδι, το έλεος και την πάλη, που ο Johnny Cash τραγούδησε σε όλη του την ζωή.

 

 

Seun Kuti & Egypt 80 – Black Times (world)

Ο 35χρονος αντάρτης και σαξοφωνίστας είναι ο νεότερος γιος του Fela Kuti, πρωτοπόρος του Afrobeat που ξεκίνησε το δικό του κίνημα του λαϊκού κόμματος, έγραψε στίχους που σφυροκόπησαν πολιτικούς από τη Νιγηρία και, στην περίπτωση του “Zombie”, προκάλεσαν μια αιματηρή στρατιωτική επίθεση στην κοινότητα της Δημοκρατίας Kalakuta και την εγκατάσταση εγγραφής που είχε ιδρύσει στο Λάγος.

Αυτή η γωνία της εργατικής τάξης είναι το καθοριστικό μοτίβο του Black Times και διαπερνάει την αφρικανική πολιτική καταφέρνοντας να μιλάει άμεσα σε όλους εκείνους που αισθάνονται το καθημερινό βάρος της οικονομικής καταπίεσης

Το κλειδί για την παρουσία του Afrobeat είναι ο τρόπος με τον οποίο η μουσική συνδυάζει τα πολιτικά μηνύματα με τον εκπληκτικά αισιόδοξο ρυθμό. Οι εμπρηστικοί στίχοι παραδίδονται σε μελωδικά riff και ξεσηκωτικό ρυθμό.

Μεγαλώνοντας στον κόσμο ως «ο γιος του Fela Kuti», φυσικά θα υπάρχει μια σκιά πάνω από τη μουσική του Seun Kuti, αλλά το Black Times είναι μια απόδειξη του νέου ταλέντου του Kuti.

[bandcamp width=100% height=120 album=2605573170 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false artwork=small track=2091442120]

 

 

Xylouris White: Mother (world)

Ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και ο Jim White, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά fusion δίδυμα που μπορείς να ακούσεις. Ο κρητικός λαουτίστας, Γιώργος Ξυλόυρης, από την διακεκριμένη μουσική οικογένεια, από τη μία πλευρά και ο White, αυστραλός drummer, γνωστός κυρίως για την δουλειά του με τους Dirty Three από την άλλη, ενώ στην παραγωγή ο Guy Picciotto των Fugazi. Ακόμα και στην απλή ανάγνωση αυτών των στοιχείων, έχεις την περιέργεια να ακούσεις το αποτέλεσμα.

 

 

Neil Young – Roxy – Tonight’s the Night Live

Δεν είναι καινούργιο, αλλά η επανέκδοση αυτής της ηχογράφησης στο The Roxy του Λος Άντζελες φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το διάσημο άλμπουμ του NeilYoungκαι μάλιστα στην Liveεκδοχή του.

Η ύπαρξη εναλλακτικών liveεκδοχών του TonightstheNight, με εννέα τραγούδια από το αρχικό άλμπουμ να παίζονται με διαφορετική σειρά και με πιο χαρούμενο πνεύμα καθώς και κάποια αυτοσχεδιαστικά σημεία κάνουν τελικά το άκουσμα και πάλι επίκαιρο.