Τo Ινστιτούτο των Οικονομικών και Κοινωνικής Έρευνας της Μελβούρνης και το Cincinnati Children’s Hospital υποστηρίζουν ότι η λεκτικές και μαθηματικές ικανότητες αυξάνουν στα παιδιά που διαβάζουν τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα. Ο παιδοψυχολόγος, Dr Bob Myers, παρουσιάζει, στο άρθρο του, πέντε λόγους για τους οποίους καλό είναι να διαβάζετε στο παιδί σας μια ιστορία κάθε βράδυ, πριν αυτό πέσει για ύπνο.

  • Χτίζετε μια δυνατή σχέση

Ενώ διαβάζετε την ιστορία στο παιδί σας δεν ασχολείστε με τίποτα άλλο, παρά μόνο με αυτό. Μπορείτε έτσι να δραπετεύσετε σε μια φανταστική περιπέτεια οι δυο σας. Όσο το παιδί σας μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολο είναι να το επιτύχετε αυτό, έτσι το να διαβάζετε κάθε βράδυ είναι ένας υπέροχος τρόπος να δυναμώσετε τη σχέση σα

  • Αυξάνεται το λεξιλόγιό του

Με το να εκθέτετε το παιδί σας στην γλώσσα είναι αποδεδειγμένο ότι το βοηθάτε να επεκτείνει το λεξιλόγιό του. Το παιδί με αυτόν τον τρόπο γνωρίζει νέες λέξεις και διαφορετικούς τρόπους να χρησιμοποιεί αυτές που ήδη γνωρίζει. Ένα πλούσιο λεξιλόγιο μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και το παιδί θα αισθάνεται έξυπνο και σίγουρο όταν θα μιλάει στο σπίτι και στην τάξη

  • Του διδάσκει αξίες

Τα παιδικά βιβλία διδάσκουν στα παιδιά τις αξίες, ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Με το να τους διαβάζετε βιβλία κάθε βράδυ τους διδάσκετε την σημασία της καλοσύνης και το γιατί είναι καλό να νοιάζονται για τους άλλους. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αξίες αυτές μαθαίνονται από το παιδί με έναν τρόπο που το παιδί είναι σε θέση να καταλάβει και όχι σαν κήρυγμα από τον ενήλικα.

  • Μαθαίνει να χρησιμοποιεί την φαντασία του

Με το να δραπετεύετε σε νέους και φανταστικούς κόσμους μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί την φαντασία του. Το παιδί μαθαίνει να συγκεντρώνεται και να ακούει τις περιγραφές σας έτσι ώστε να ξαναδημιουργήσει τις εικόνες στο μυαλό του. Αυτή είναι μια βασική ικανότητα της δημιουργικότητας.

  • Είναι διασκεδαστικό

Με το να ταξιδεύετε σε άλλους κόσμους με το παιδί σας κάθε βράδυ μπορεί να είναι το ίδιο διασκεδαστικό για εσάς όπως είναι και γι’αυτό, καθώς ξεφεύγετε από όλα τις «ενήλικες» σκέψεις. Ο χρόνος για διασκέδαση είναι πάντα σημαντικός για το παιδί σας, αλλά είναι σημαντικός και για εσάς!