Ιδιαίτερη αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δηλώσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα».

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, με τους οκτώ Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να τονίσω ότι για εμάς τους Έλληνες είναι ευπρόσδεκτες οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας. Μόνο που τέτοιες δηλώσεις έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα. Και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αν αναλογιστεί κανείς αυτό το οποίο τονίστηκε από την πλευρά του, σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας. Τα όσα δε υπονοούν κάποιοι και δυστυχώς ο Τούρκος πρόεδρος, εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε, ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Όπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση, ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μία τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, η οποία είναι απαράδεκτη.»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων που έκανε σήμερα στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τον εορτασμό της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην «Παναγιά στο Χρυσοβίτσι», τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το παράδειγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη υπενθυμίζει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε λαός και έθνος της ειρήνης. Είμαστε όμως, εξίσου και αυτονοήτως, λαός και έθνος της ελευθερίας. Την οποία θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε και στο ακέραιο, αποδεικνύοντας, έναντι πάντων και κυρίως έναντι εκείνων που θα τολμούσαν να επιβουλευθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι είμαστε άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων και άξιοι της πατρίδας».

Ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «ο εορτασμός της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εδώ στην Παναγία, στο Χρυσοβίτσι, μας παρέχει την ιστορική ευκαιρία αφενός ν’ αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον θρυλικό “Γέρο του Μοριά” και, αφετέρου, ν’ αναλογιστούμε τι σηματοδοτεί αυτή η βαριά κληρονομιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για όλους εμάς σήμερα και τι εκπέμπει το εθνικό, κυριολεκτικώς, ηγετικό του πρότυπο».

«Πριν απ’ όλα», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχουμε χρέος να θυμόμαστε την απαράμιλλη προσφορά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Εθνεγερσία του 1821 εν γένει», διότι όπως σημείωσε, «δίχως την γενναιότητα, την στρατηγική ικανότητα και το εθνικό ήθος του “Γέρου του Μοριά”, η πορεία της Εθνεγερσίας του 1821 και, η πορεία του νεώτερου Ελληνικού κράτους δεν θα είχε ευοδωθεί με τον τρόπο που την κατέγραψε η ιστορία».

«Δεύτερον», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το παράδειγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αποδεικνύει, ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε λαός και έθνος της ειρήνης». «Είμαστε όμως», συνέχισε, «εξίσου και αυτονοήτως, λαός και έθνος της ελευθερίας, την οποία θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε έναντι πάντων και στο ακέραιο, αποδεικνύοντας, έναντι πάντων και κυρίως έναντι εκείνων που θα τολμούσαν να επιβουλευθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι είμαστε άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων και άξιοι της πατρίδας».

«Τρίτον», σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «τα έργα και οι ημέρες» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μας εμπνέουν ν’ αναλογιζόμαστε ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα επιτύχαμε μόνον ενωμένοι, και μάλιστα με αρραγή ενότητα, ενώ ο διχασμός και ο φθόνος μας στοίχισαν ιστορικώς πολύ ακριβά, ακόμη και εις βάρος του εθνικού μας κορμού».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το προσκύνημα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εδώ στην Παναγία, στο Χρυσοβίτσι, μας καθοδηγεί να μην λησμονάμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η Ορθοδοξία και η Εκκλησία ήταν πάντα εμβληματικώς παρούσες στους αγώνες του λαού και του έθνους μας, για την υπεράσπιση της πατρίδας και της ελευθερίας».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Χρυσοβίτσι ο Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρου.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την αποκάλυψη του Ηρώου στον περιβάλλοντα χώρο του ιερού ναού και κατόπιν κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην πλατεία της κοινότητας.

Ακολούθησαν τιμητικοί πυροβολισμοί από τα μέλη του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, καθώς και παραδοσιακοί χοροί από τα μέλη του λαογραφικού σωματείου «Μοραΐτες».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Χρυσοβίτσι, ο Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε στο μουσείο δασικής ιστορίας την έκθεση παλαιών Βυζαντινών εικόνων της προσωπικής συλλογής του Δημήτριου Ταλαγάνη.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, οι βουλευτές Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Βαγγέλης Γιαννακούρας και Γιώργος Ρουμελιώτης ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

«Οι καλές προθέσεις δεν αποτελούν βάση φιλίας, τα έργα αποτελούν βάση φιλίας»

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε, με αφορμή τον εορτασμό της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην «Παναγιά στο Χρυσοβίτσι».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες, ιδίως με τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ο Κολοκοτρώνης και η μνήμη του μας εμπνέει να στείλουμε τα μηνύματα που πρέπει σε αυτό το γειτονικό λαό, που ξέρουμε ότι έχει τα δικά του μεγάλα προβλήματα» και συνέχισε: «Του λέμε ότι θέλουμε να ζήσουμε με φιλία και ειρήνη. Θέλουμε τον τουρκικό λαό να προοδεύει, θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Μόνο που αυτά έχουν ορισμένες προϋποθέσεις, που εμείς οι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μην λάβουμε υπόψη. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε ότι αφορά τα ζητήματα αυτά. Η φιλία, η καλή γειτονία, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που πρέπει να την επιδιώκει η Τουρκία και η πολιτική ηγεσία της, προϋποθέτουν εφαρμογή και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.»

«Δεν είναι δυνατόν», πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «για την ίδια την Τουρκία να αγνοεί έναν κανόνα που είναι προς όφελος της, γιατί έχει να κερδίσει η Τουρκία στρεφόμενη προς την Ευρώπη, διότι με αυτή την προϋπόθεση στηρίζει ακόμη περισσότερο τα ίδια τα δικά της δημοκρατικά θεμέλια, για να γίνει περισσότερο αποδεκτή και από τη Δύση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι «δεν ξέρω αν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του, αλλά κρατάω αυτό που είπε για την ειρηνική συνύπαρξη» και πρόσθεσε: «Ευπρόσδεκτη η δήλωσή του, μόνο που ξεκαθαρίζουμε ότι οι προθέσεις δεν αρκούν. Οι καλές προθέσεις δεν αποτελούν βάση φιλίας, τα έργα αποτελούν βάση φιλίας. Και τα έργα δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις προθέσεις. Ευχόμαστε να συμβαδίσουν. Το λέω αυτό, γιατί αν αποδόθηκαν σωστά αυτά τα οποία είπε, υπήρξε μία απαράδεκτη σύνδεση ανάμεσα στους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας, με Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, «είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και οιαδήποτε σύγχυση είναι αδιανόητη, διότι μία τέτοια σύγχυση δείχνει μία απαράδεκτη άγνοια του Διεθνούς Δικαίου».

«Να λοιπόν», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ένα παράδειγμα του πως δεν μπορεί να λέμε από την μία ότι επιθυμούμε την καλή φιλία και την καλή γειτονία και από την άλλη να παραβιάζουμε έτσι ωμά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να τους περιφρονούμε».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ό,τι λέω, ό,τι λέμε εμείς οι Έλληνες, το εννοούμε, γιατί θα ήταν πολύ καλύτερα για την ίδια την Τουρκία και για την δημοκρατική της προοπτική, να υπάρχει αυτός ο σεβασμός, να υπάρχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός του ανθρώπου και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του».

«Είμαστε εδώ», συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «για να βοηθήσουμε την Τουρκία προς αυτό τον δρόμο, αλλά όπως έχω τονίσει πολλές φορές, εκπτώσεις δεν πρόκειται να κάνουμε» προσθέτοντας ότι «και στη μνήμη των προγόνων μας και στη μνήμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τονίζουμε ότι αυτές οι εκπτώσεις πρωτίστως δεν είναι νοητές σε ότι αφορά την έννοια της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

«Την ελευθερία μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα την υπερασπιστούμε όλοι ενωμένοι έναντι πάντων και αυτό είναι σαφές».

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη τους κατοίκους «για το πώς συντηρούν την μνήμη σαν ένα φάρο, ο οποίος όχι μόνο μας θυμίζει τους προγόνους μας, αλλά μας θυμίζει το δικό μας μεγάλο χρέος».