Τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας, με έμφαση στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό, αλλά και την αναγκαιότητα διεύρυνσης των εμπορικών τους σχέσεων, ανέδειξε με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ινδός υπουργός Γεωργίας Γκατζέντρα Σιν Σεχαουάτ στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα μας. Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν πολύ καλές και πολύ στενές διμερείς σχέσεις. Είναι μια σχέση σχεδόν τριών χιλιετιών, ανέφερε ο Gajendra Singh Shekhawat, παρατηρώντας ωστόσο, ότι η συνεργασία και ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ κάτω από το δυναμικό τους.

Εστιάζοντας στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες συνεργασίας των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, διαμήνυσε πως οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν θαύματα εάν συνεργαστούν στην επεξεργασία τροφίμων. Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Γεωργίας της Ινδίας στα υψηλής ποιότητας, όπως είπε, ελληνικό ελαιόλαδο, ελιές κρασί και τυρί φέτα, αλλά και στη δυνατότητα της Ελλάδας στην επεξεργασία αγροτικών τροφίμων. «Βλέπω λαμπρό μέλλον για τους Έλληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με την επεξεργασία τροφίμων. Στην Ινδία μπορούν να βρουν καλές προοπτικές» επισήμανε.

Αναφερόμενος στη χώρα του, επισήμανε ότι σήμερα είναι η Ινδία έχει πλεόνασμα σε τρόφιμα και αναζητά καλές αγορές στο εξωτερικό και ιδίως στην ΕΕ για τα δικά της αγροτικά προϊόντα, όπως το μάνγκο, το ρύζι μπασμάτι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε γνωστό πως ο Πρόεδρος της Ινδίας, Ραμ Ναθ Κοβίντ, θα επισκεφτεί τον Ιούνιο την Ελλάδα και ότι απηύθυνε πρόταση στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο να επισκεφτεί την Ινδία ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής και να εξετάσει τις προοπτικές του επιχειρείν για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ινδική οικονομία.

Πέρα από τη συνεργασία των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, ο Ινδός υπουργός Γεωργίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στον τουρισμό, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «Μέκκα του τουρισμού».

Η τουριστική βιομηχανία της Ινδίας αναπτύσσεται με πολύ γρήγορα βήματα, παρατήρησε και υπογράμμισε πως υπάρχουν προοπτικές για τους Ινδούς ξενοδόχους και ταξιδιωτικούς πράκτορες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ σημαντική την πρόταση η Ινδία να είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2019. «Η ΔΕΘ δεν είναι μόνο σημαντική για την Ελλάδα, αλλά είναι μια διεθνής έκθεση σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων» τόνισε.

Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για τη στήριξή της στην Ινδία να γίνει μη μόνιμος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, σκιαγράφησε πώς το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής της χώρας του.

Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Γεωργίας της Ινδίας Gajendra Singh Shekhawat στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ποια είναι τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψης και των συναντήσεων σας στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν μακραίωνες σχέσεις, περίπου 2.500 ετών και μια μακρά εμπορική σχέση. Οι πολιτισμοί μας έχουν συνεισφέρει πολύ στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Υπάρχει ένας φυσικός δεσμός μεταξύ των δύο λαών και των δύο κρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ινδός Πρόεδρος πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα τον Ιούνιο. Ήρθα στην Ελλάδα για να συναντήσω μια σειρά ανθρώπων, να συμμετάσχω σε κυβερνητικές συναντήσεις. Κατά την παραμονή μου στην Ελλάδα συναντήθηκα με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Γιώργο Κατρούγκαλο. Η σχέση και ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ κάτω από το δυναμικό τους.

Η Ινδία και η Ελλάδα μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά; Ποια πιστεύετε ότι είναι;

Είμαστε αρχαίοι πολιτισμοί. Η Ινδία είναι η ταχύτερη σε ανάπτυξη οικονομία. Αλλά ακόμα 50% του πληθυσμού σήμερα εξαρτάται από τον αγροτικό τομέα. Και στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός ανθρώπων εξαρτάται από τη γεωργία. Παράγετε κορυφαία προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, τις ελιές και το κρασί. Έχετε τη γνώση για την επεξεργασία τροφίμων, που είναι βασική προϋπόθεση στη δική μας χώρα. Στην Ινδία έχουμε πλεόνασμα τροφίμων. Μπορείς να βρεις κάθε είδους βρώσιμο προϊόν. Εάν συνεργαστούμε στην τεχνογνωσία επεξεργασίας τροφίμων, όπου η Ινδία έχει προηγμένη αγροτική τεχνολογία και αγροτικά μηχανήματα, μπορούν να γίνουν «θαύματα».

Τι σημασία αποδίδει η Ινδία στην ενίσχυση των διμερών της σχέσεων με την Ελλάδα;

Οι Ινδοί και η κυβέρνηση της Ινδίας είμαστε πάντα ευγνώμονες στην Ελλάδα για την πλήρη υποστήριξη της στον ΟΗΕ. Ειδικότερα στην υποστήριξή της στο να γίνει η Ινδία (μη μόνιμο) μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα πάντοτε μας στήριζε. Είμαστε ευγνώμονες και υπάρχει ανάγκη να έρθουμε πιο κοντά.

Ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων;

Υπάρχουν πολλές. Η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Η οικονομία μας ανθεί. Το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξάνει την παραγωγικότητά μας. Τα προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγει η Ελλάδα έχουν ζήτηση, η οποία αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Επίσης, υπάρχει μια πολύ καλή προοπτική για την Ελλάδα.

Σε ποιους τομείς της οικονομίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας;

Ως υπουργός για τη Γεωργία μπορώ να μιλήσω από την οπτική της γεωργίας. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί στον αγροτικό τομέα. Επισκέφτηκα την Καλαμάτα και τη Νεμέα, όπου υπάρχουν οινοποιεία. Υπάρχει τεράστια ευκαιρία συνεργασίας για τις δύο χώρες. Βλέπω πάρα πολλές προοπτικές για τις δύο χώρες σε αυτόν τον τομέα.

Τι ευκαιρίες υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα στην ινδική αγορά;

Όπως σας είπα, η ινδική οικονομία βρίσκεται σε άνθηση -είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Το κατά κεφαλήν εισόδημα, ειδικά της μεσαίας τάξης και της ανώτερης αυξάνεται. Έτσι, υπάρχει ζήτηση για υψηλής ποιότητας προϊόντα, η οποία μεγαλώνει συνεχώς. Επειδή οι Έλληνες παράγουν μεσογειακά αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, βλέπω γι’ αυτούς ένα πολύ καλό μέλλον.

Για ποια αγροτικά προϊόντα ειδικότερα;

Το ελαιόλαδο, το κρασί, το τυρί φέτα και πολλά άλλα.

Την επόμενη χρονιά η Ινδία θα είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ;

Ναι. Έχουμε την πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση να είμαστε τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Η πρεσβευτής μας έχει αποστείλει την πρόταση στον υπουργό Εμπορίου της Ινδίας. Είμαι σίγουρος ότι θα συμμετέχουμε ως τιμώμενη χώρα. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να είναι η Ινδία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Η ΔΕΘ δεν είναι μόνο σημαντική για την Ελλάδα, αλλά είναι μια διεθνής έκθεση σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Η Ινδία σήμερα είναι μια χώρα που έχει πλεόνασμα σε τρόφιμα και αναζητά καλές αγορές στο εξωτερικό για τα δικά μας αγροτικά προϊόντα. Ειδικά τα μάνγκο, το ρύζι μπασμάτι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Στοχεύουμε να τα εξάγουμε αυτά στην ΕΕ και σε ευρωπαϊκά κράτη.

Προγραμματίζετε κάποιες δράσεις για διευκολύνουν τη συνεργασία ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων;

Ζήτησα από τον Έλληνα υπουργό για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις (αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο) να επισκεφτεί την Ινδία, ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής και να εξετάσει τις προοπτικές του επιχειρείν για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ινδική οικονομία. Βλέπω λαμπρό μέλλον για τους Έλληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με τη μεταποίηση τροφίμων, στην Ινδία μπορούν να βρουν καλές προοπτικές. Επίσης, η τουριστική βιομηχανία της Ινδίας αναπτύσσεται με πολύ γρήγορα βήματα και όλο και πιο πολλοί Ινδοί ασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία. Μπορούν να βρουν ένα πολύ καλό μέλλον στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι η Μέκκα του τουρισμού. Ινδοί ξενοδόχοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βλέπω πολύ καλές προοπτικές γι΄ αυτούς.

Πώς το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής;

Η Ινδία έχει τόσες πολλές ιστορίες επιτυχίες. Στον αγροτικό τομέα συνήθιζε να είναι μια χώρα ελλειμματική σε τρόφιμα και τώρα είναι μια χώρα πλήρως εξαγωγική. Είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός σιτηρών, πατάτας, γάλακτος, μπανάνας στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη σε φρούτα και λαχανικά. Είμαστε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας θαλασσινών στον κόσμο. Είμαστε οι δεύτεροι μεγαλύτεροι εξαγωγείς προϊόντων κρέατος στον κόσμο. Αυτό είναι μια ιστορία επιτυχίας (success story), από έλλειμμα σε τρόφιμα έχουμε πλεόνασμα, το υψηλότερο στον κόσμο. Μπορώ να μιλήσω για πάρα πολλούς τομείς όπου υπάρχουν επιτυχημένες ιστορίες. Ανάμεσα σε αυτές, μία είναι η διαστημική επιστήμη. Σήμερα οι επιστήμονες διαστήματος της Ινδίας εργάζονται σε μεγάλης κλίμακας έργα. Βοηθάνε στην εκτόξευση των δορυφόρων. Έχουμε εκτοξεύσει δορυφόρους για σχεδόν 26 κράτη στον κόσμο.

Όσον αφορά τη γεωργία σήμερα, βασίζεται στην τεχνολογία. Έτσι, από την καλλιέργεια, την παροχή έγκαιρων συμβουλών και προβλέψεων στους αγρότες σχετικά με τη συγκομιδή και την απόδοση, η διαστημική τεχνολογία είναι αναγκαία και η ινδική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας εγγυάται τη διαδικασία φύτευσης και συγκομιδής για όποια καλλιέργεια, είτε για φρούτα είτε για λαχανικά. Η τεχνολογία μάς βοήθα να παρακολουθήσουμε όλο τον κύκλο και να συνεισφέρουμε σε όλη την παραγωγή. Αφορά ολόκληρο τον κύκλο της καλλιέργειας. Μπορούμε να αξιολογούμε ολόκληρο τον καλλιεργητικό κύκλο.

Ποια είναι τα διδάγματα για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα μπορεί να διδαχθεί πολλά γιατί εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν και τώρα είμαστε στην κορυφή σε τόσα πολλά πεδία. Μπορούμε να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον από τις προοπτικές συνεργασίας που έχουν οι δύο χώρες.