Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο «κεκαλυμμένο πρόγραμμα» αλλά ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά την λήξη του προγράμματος, υποστήριξε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην γνωστό ινστιτούτο της Ουάσινγκτον Peterson Institute.

Περιγράφοντας τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων αναφέρθηκε τόσο στις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν αλλά και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ετοιμαστεί η Ελλάδα για την επομένη μέρα.

Συνοπτικά αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει:

  • Ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης
  • Δημιουργία Πλαισίου για Συνέχιση Εφαρμογής των Μεταρρυθμίσεων
  • Αξιόπιστη Αναπτυξιακή Στρατηγική
  • Δεσμεύσεις για Μείωση Χρέους

Για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης ο επίτροπος είπε:

«Όλοι οι εταίροι πρέπει να εργαστούν για την ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης. Ελπίζω ότι η αποστολή των κλιμακίων των θεσμών στις αρχές του επόμενου μήνα θα φτάσει σε τεχνική συμφωνία, η οποία μπορεί να εγκριθεί από την Ευρωομάδα του Μαΐου».

Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας είπε:

«Χρειαζόμαστε μια ρύθμιση για την περίοδο μετά το πρόγραμμα που να υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κεκαλυμμένο νέο πρόγραμμα. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Σίγουρα δεν το θέλω αυτό».

Για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης σημείωσε τα εξής:

«Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μελλοντική αναπτυξιακή στρατηγική που ο σχεδιασμός και η ιδιοκτησία της να είναι ελληνική. Η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει τώρα να είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας. Ο Τσακαλώτος θα παρουσιάσει αυτήν την στρατηγική στο Eurogroup στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα».

Για την συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ανέφερε:

«Φυσικά, πρέπει επίσης να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με ένα ισχυρό σύνολο δεσμεύσεων για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης μας στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα».

Εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτοί οι τέσσερις βασικοί στόχοι θα επιτευχθούν και θα είναι «κάτι περισσότερο από ένα θερινό όνειρο το κατακαλόκαιρο», ο επίτροπος Μοσκοβισί ξεκαθάρισε πως τελικός στόχος παραμένει η επίτευξη μιας γενικής συμφωνίας «που θα ανοίξει το δρόμο για μια πραγματικά επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο».