Tον μελλοντικό Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) επιχείρησε να σκιαγραφήσει χθες ο Γερμανός επικεφαλής του από το βήμα συνεδρίου στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την εμβάθυνση της ΟΝΕ.
Και παρ’ ότι προσπάθησε αρκετά προκειμένου να πείσει τους ακροατές του ότι ο ESΜ που οραματίζεται είναι ένας πιο ολοκληρωμένος μηχανισμός επίλυσης των κρίσεων -παρά ένα πανίσχυρο κέντρο άσκησης οικονομικής εξουσίας που θα εμπλέκεται ενεργά στα χωράφια των εθνικών κυβερνήσεων, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- μάλλον δεν τα κατάφερε.
Ο Ρέγκλινγκ διεμήνυσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι «είναι λογικό ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον να είναι από κοινού υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων βοήθειας». Δ
ιευκρίνισε βέβαια ότι δεν θέλει να αποσπάσει αρμοδιότητες από την Κομισιόν. Αλλά «για να μπορεί» ο ESM «να ενεργήσει άμεσα όταν του ζητηθεί οικονομική βοήθεια θα πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί τακτικά την οικονομική κατάσταση σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και όχι μόνο στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα». Πάντως η παρακολούθηση της δημοσιονομικής κατάστασης των χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι βάσει κανόνων αρμοδιότητα της Κομισιόν.
Ο Ρέγκλινγκ προσπάθησε πλαγίως να «χώσει» τον μελλοντικό ESM και στα χωράφια του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRB) των προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης με δέλεαρ τις γραμμές πίστωσής του που, όπως είπε, θα διπλασίαζαν τα κεφάλαια του τελευταίου.
Είπε ακόμη ότι ο ESM θα μπορούσε να χορηγεί βραχυπρόθεσμα δάνεια σε χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να σταθεροποιηθούν από μικρές κρίσεις ή για να προληφθούν μεγαλύτερες, αλλά και να αναλαμβάνει αναδιαρθρώσεις χρεών λειτουργώντας μεταξύ δανειστών και δανειοληπτριών χωρών κατά το πρότυπο του London Club.
Για ιδέες όπως αυτή που διατύπωσε το ΔΝΤ για ένα Ταμείο Εκτάκτου Ανάγκης που θα επεμβαίνει σε περιπτώσεις έξαρσης της ανεργίας είπε ότι είναι καλές, αλλά δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση για την εφαρμογή τους.
Τα όσα εισηγείται ο Ρέγκλινγκ αποτελούν αναμφίβολα «γερμανικής προέλευσης» παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην ευρωζώνη για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και τη μεταρρύθμιση του ΕSM.
Οι πρώτες αποφάσεις γι’ αυτά αναμένεται να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.